DOLAR 34,0953 0.19%
EURO 38,0775 0.03%
ALTIN 2.834,070,18
BITCOIN 21424353.92268%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

10 okunma

Avrupa’da M çiçeği virüsü alarmı: Hazırlıklı olun

ABONE OL
Eylül 5, 2024 07:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sağlık Acil Durum Hazırlık ve Müdahale Kurumu (HERA), Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Avrupa Parlamentosunun (AP) Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi (ENVI) ev sahipliğinde düzenlenen bir toplantıda bir araya geldi. Toplantının ana konusu, M çiçeği virüsü ile ilgili güncel durum ve alınması gereken önlemlerdi.

ECDC, Avrupa’da M çiçeği virüsü riskinin düşük seviyede kalmaya devam ettiğini belirtti. Ancak, Avrupa ülkeleri, “ithal vakaların” artması ihtimaline karşı hazırlıklı olmalıydı.

“HAZIRLIKLI OLUN”

ECDC Direktörü Dr. Pamela Rendi-Wagner, mevcut koşullar altında Avrupa’da salgın riskinin düşük olduğunu, Avrupa’daki son vakanın ise 15 Ağustos’ta İsveç’te tespit edildiğini ifade etti.

Rendi-Wagner, AB içinde “ithal vaka” sayısının artması ihtimaline karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. “Bu nedenle Avrupa ülkelerinin, Avrupa içinde daha fazla yayılmayı önlemek için enfeksiyonları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tespit etmeye hazır olmaları çok önemlidir.” dedi.

“SALGININ GERÇEK BOYUTU ÇOK BÜYÜK OLABİLİR”

Rendi-Wagner, Afrika’da raporlama ve teşhis sürecinde eksikliklerin olduğuna dikkat çekerek, “Afrika’daki salgının gerçek boyutunun çok daha büyük olabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

ECDC’nin AB üyesi ülkeleri salgına karşı hazırlıklı hale getirmekle birlikte, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere Afrika’da da sahada çalıştığını belirten Rendi-Wagner, “Afrika’daki salgını kontrol altına almak ve diğer kıtalara yayılmasını önlemek amacıyla bölgedeki sağlık yetkililerini destekliyor ve virüse ilişkin daha fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz.” dedi.

“M ÇİÇEĞİ, YENİ KOVİD DEĞİL”

“Unutulmaması gereken bir nokta, M çiçeğinin yeni Kovid-19 olmadığıdır.” diyen Rendi-Wagner, iki virüsün farklı şekillerde yayıldığını, farklı risklere sahip olduğunu ve M çiçeği virüsü için halihazırda bir aşı bulunduğunu belirtti.

Rendi-Wagner, tüm nüfusu kapsayan bir aşılamaya gerek olmadığını dile getirerek, “Virüs dolaşımının yüksek olduğu bölgelere seyahat eden Avrupalılar için, özellikle de ağır hastalık geçiren ve yüksek risk altında olan kişiler için aşılama düşünülmelidir.” dedi.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Enfekte olmuş bireyin vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor. İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Monkeypox Sağlık Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP