Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ederek, ATO üyelerinin talep ve sorunlarını dile getirdi. Ziyaret, ATO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile birlikte gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan ATO Başkanı Baran, KOBİ’lerin finansmana erişim konusunda yaşadıkları zorluklara değindi. Ülke ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerin, enflasyonun ve alınan tedbirlerin etkilerini derinden hissettiğini belirterek, “Şirketlerimiz, yatırım ve ticari faaliyetlerini sürdürmek için finansmana ulaşmakta zorluk çekiyor. Artan maliyetler işletmelerimiz üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Bu dönemde bankaların kredi geri çağırma uygulamaları, reel sektörü olumsuz etkiliyor. Bankacılık sistemiyle reel sektör birbirine bağlıdır ve bu bütünlüğün dikkate alınmasını talep ediyoruz,” dedi.
Baran, konuşmasında ticari kredi kartlarına uygulanan taksit sayısının artırılması gerektiğini de vurguladı.
Enflasyon düzeltmesi, işletmelerin vergi yükünü artırarak sermayelerinin erimesine yol açıyor. Baran, “Enflasyon nedeniyle oluşan fiktif karlar, işletmelerimizin vergi yükünü artırıyor. Enflasyon düzeltmesinin vergisel bir sonuç doğurmadan, muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz,” dedi.
Baran, vergi sisteminin kökten ele alınarak, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin ortadan kaldırılacağı bir vergi reformuna ihtiyaç olduğunu ifade etti. “Vergi oranlarının düşürülmesi, idarenin ve denetimlerin etkinliğinin artırılması ve vergi sisteminin sağlıklı işlemesini sağlayacak adımlar atılmalıdır,” diye ekledi.
Kamu alacaklarına yönelik yeniden yapılandırma ve af uygulamalarının faydasız olduğunu belirten Baran, “Borçlarını ödeyemeyenlere kolaylık sağlamak, borcunu düzenli ödeyenleri de ödememe yönlendirmektedir. Kalıcı bir vergi reformu yapılarak, ödemeyenlere yönelik af benzeri uygulamaların önlenmesi gerekiyor,” dedi.
Baran, kayıt dışı ekonominin ülke ekonomisi için büyük bir sorun olduğunu ve bu sorunun çözülmesinin önemine değindi.
Vergide dijitalleşme çalışmalarının, özellikle mikro ve küçük işletmelerin vergiye uyum maliyetini arttırdığını ifade eden Baran, dijitalleşme konusunda bir ciro limiti konulmasını ve belli ciro sınırının üzerindeki işletmelerin e-defter, e-fatura ve e-irsaliye uygulamasına geçmesinin sağlanmasını talep etti.
Baran, reel sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacı için mesleki eğitimin geliştirilmesinin ve sosyal yardımların işgücüne katılımı destekleyecek şekilde yeniden ele alınmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Perakende Ticaret Yasası’nın çıkmasını, perakende sektörünün sorunlarının çözümü açısından önemsediklerini belirten Baran, “Sektörün tamamı, enflasyonu düşürmekten kayıt dışını önlemeye kadar ekonomik yapı içerisinde önemli bir işlev üstleniyor. Yerel zincirler, perakende sektörünün bel kemiği, ekonomimizin temel taşıyıcısı durumundadır. Perakende Ticaret Yasası’nın çıkması, sektörün sorunlarının çözümü noktasında çok önemlidir,” dedi.
Enflasyon ortamının perakende sektöründeki fiyatlamaları etkilediğini belirten Baran, “Fahiş fiyat” kavramının net biçimde tanımlanmasını istedi.
Baran, kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet veren servis araçlarının iptali nedeniyle yaşanan mağduriyetlere değindi. “Kamuda ve her alanda israfı ortadan kaldıracak düzenlemelere destek veriyoruz. Ancak, servis araçlarıyla geçimini sağlayan yaklaşık 30-35 bin kişinin mağduriyeti söz konusu. Servis araçlarıyla sözleşmelerin yenilenmemesi kararının yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz,” dedi.
Toplantıda, ATO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin sorunlarını dile getirdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a, ATO’nun 68 Meslek Komitesi’ne bağlı üyelerinin görüşlerinin yer aldığı bir dosya sunuldu.
GENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önce