DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 2145566-0.82181%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

16:01

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Atlas Kuyruklu Yıldızı, Hava Muahalefeti Nedeniyle Görülemiyor
2 okunma

Atlas Kuyruklu Yıldızı, Hava Muahalefeti Nedeniyle Görülemiyor

ABONE OL
Ekim 13, 2024 08:56
Atlas Kuyruklu Yıldızı, Hava Muahalefeti Nedeniyle Görülemiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) olarak bilinen ve son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak kabul edilen gök cismi, hava koşullarının elverişsizliği nedeniyle gözlemlenemedi.

Türkiye’deki gözlemciler, Atlas Kuyruklu Yıldızı’nı izlemek için heyecanla bekliyordu ancak bulutlu hava nedeniyle yıldız ne çıplak gözle ne de teleskopla görülebildi. Atlas Kuyruklu Yıldızı, dünyaya 0,47 Astronomik Birim (AB) uzaklıktan en yakın geçişini gerçekleştirmiş ve gözle görülebilecek en parlak haline ulaşmıştı. Yıldızın sadece parlaklığı değil, 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğu da dikkat çekiyordu.

Bu uzunluk, dolunayın çapının yaklaşık 42 katına denk geliyor. Güneşe yakınlığı nedeniyle ısınan kuyruklu yıldız, toz ve buzdan oluşan bu etkileyici kuyruğu oluşturmuştu. Bu anlara şahit olamayan gözlemciler, hayal kırıklıklarını paylaştılar.

“Öte gezegen adaylarını gözlüyoruz”

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, İHA muhabirine, rasathanenin Prof. Dr. Berahittin Albayrak Teleskobu hakkında bilgi verirken, “Türkiye’nin 3’üncü büyük teleskobu. 80 santimetre çaplı aynalı bir teleskop. İki tane odağı var. Yıldızların hem ışık ölçümünü yapabiliyoruz hem de yıldızların türlerini inceleyebiliyoruz. Bilimsel çalışmalar için daha çok kullanıyoruz. Öte gezegen adaylarını gözlüyoruz ve bazı yıldızların kimyasal analizlerini yapıyoruz” dedi.

“Güneşe yakınlığı nedeniyle parlaklığı artıyor”

Atlas Kuyruklu Yıldızı’nın özelliklerini de açıklayan Prof. Dr. Yılmaz, “Atlas Kuyruklu Yıldızı, gün batımında görünen bir kuyruklu yıldız. Günümüzde parlaklığı giderek artan bir kuyruklu yıldız. Çünkü güneşe yaklaştıkça, buz parçacıklarıyla oluşan kuyruklu yıldızlar güneş ışınlarını bu buz parçacıklarını buharlaştırarak daha parlak hale geliyor. Günümüzde hem güneşe yakınlığı nedeniyle parlaklığı artıyor. Kuyruklu yıldızı görmek için gün batımına doğru bakmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Hava kapalı bir şey göremeyeceğiz”

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğrencisi Mehmet Emin Karaca ise “Burada derslerde öğrendiğimiz bilgilerin uygulamasını öğreniyoruz. Evrendeki yıldızları ve yıldızlardan gelen ışıkları inceliyoruz. Türlerini ve optik olarak sınıflandırmalarını yapıyoruz. Hava kapalı görünüyor, o yüzden çok bir şey göremeyeceğiz. Kötü bir güne denk geldi havanın kapalı olması” şeklinde konuştu.

Öğrenciler, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünün daha fazla bilinmesini istiyor

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden bir başka öğrenci Doğa Yüklü ise “Bir etkinliğimiz var, astronomiyi insanlara daha fazla tanıtmak ve rasathaneyi tanıtmak amacıyla halk günü yapıyoruz. Hava açık olursa eğer bugün de bir gözlemimiz olacak. Bölümümle gurur duyuyorum. İnsanlar çok fazla bilmiyor. Genel olarak bilinmeyen bir alan. Türkiye’de daha fazla gelişmesini istiyoruz. Bizim amacımızda bu yönde” ifadelerine yer verdi. – ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.