DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Atatürk’ün kaldığı oda Pera Palace Hotel’de ziyarete açıldı
10 okunma

Atatürk’ün kaldığı oda Pera Palace Hotel’de ziyarete açıldı

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 23:33
Atatürk’ün kaldığı oda Pera Palace Hotel’de ziyarete açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

## Pera Palace’ta Atatürk’ün Odası Ziyaretçilere Açılıyor

1895 yılından beri misafirlerini ağırlayan tarihi Beyoğlu’ndaki Pera Palace Hotel’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı 101 numaralı odası, 2 aylık bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla ziyaretçilere açıldı.

Atatürk, 1917-1926 yılları arasında İstanbul’daki ziyaretlerinde bu odayı kullandı. Kritik dönemlerde ülke için önemli kararlar aldığı ve çalışmaları sırasında vakit geçirdiği biliniyor.

Atatürk Müze Odası’nda, Atatürk’ün kişisel eşyaları, hediye edilen eşyalar, şapkalar, gözlükler, pijama takımları, balmumu heykeli, belgeler ve Atatürk’ün yeniçeri kostümlü fotoğrafı sergileniyor.

Oda, Atatürk’ün çok sevdiği şafak doğumu, gün doğumu rengi ile döşendi. Pera Palace Hotel Pazarlama Koordinatörü Ezgi Pek, odayı Atatürk’ün stratejik konumu ve bağlantılı bir odaya sahip olması sebebiyle tercih ettiğini belirtti.

Pek, “Atatürk, 1917’den itibaren Dolmabahçe Sarayı’nda kalacağı sürece kadar İstanbul ziyaretlerinde bu odayı kullandı. Oda, Haliç’e ve Pera’ya bakıyor. Ayrıca, yaverinin konaklaması için bağlantılı bir odaya sahip olması da tercih sebepleri arasındaydı.” dedi.

Atatürk’ün aynı zamanda İngilizlerden bilgi almak ve casusluk faaliyetleri için Pera Palace Hotel’i tercih ettiğini söyleyen Pek, odanın herhangi bir suikast durumunda yaverinin kaldığı odadan kaçabilmek için merdivenlere yakın olmasını da vurguladı.

Pek, “Oda, Atatürk’ün çok sevdiği şafak doğumu, gün doğumu rengi ile döşendi. Odada bulunan koltuklar da Atatürk’ün askeri rütbeye göre düzenlediği koltuklar.” diye konuştu.

Odadaki halının hikayesi ise ilginç. Pek, “Atatürk, bir Hint mihracesinin kendisine teklif ettiği daveti kabul ettiği için ona hediye olarak iki adet seccade gönderdi. Biz bunları halı olarak kabul ediyoruz, çünkü seccade olabilmek için çok büyük ve üzerinde hayvan figürleri barındırıyor. Bu halılardan bir tanesi, 10 Kasım 1938’i gösterdiğini düşünüyoruz. Halının mistik bir olayı ise Atatürk, ölmeden 8 yıl önce ona hediye edilmesi.” şeklinde açıkladı.

Yatak odasındaki detaylara değinen Pek, “Odadan Yunanistan Başbakanı’nın Atatürk’ün Nobel Barış Ödülü almasına dair bir önerisi de yer alıyor. Yunanistan’la alakalı dostluk yazışmaları, Atatürk’ün ölmeden 15-20 gün önce, dil teorisine göre Türkçenin aslında ilk dillerin arasında yer aldığını yazdığı bir tezi var. Vefat ettiği için kendisi bunu tamamlayamıyor. Ayrıca, New York Times dergisinde kapak olduğu fotoğrafı var. Otelimizde ayrı çekilen bir fotoğrafı da bulunuyor.” dedi.

Netflix’te yayınlanan “Pera Palas’ta Gece Yarısı” yapımından dolayı mekanın çok dikkat çektiğini belirten Pek, Atatürk Müze Odası’nın da çok merak edildiğini ifade etti.

Atatürk Müze Odası, 1 Ağustos’tan itibaren saat 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek. Müze ziyaretleri oturum başı 50 kişiyle sınırlı olacak.

Ziyaret için biletlere “www.passo.com.tr” adresinden ulaşılabilecek.

Mustafa Kemal Atatürk Beyoğlu Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP