DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21592590.45032%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Atatürk’ün Gönderdiği Mimarlar Tarafından Planlanan Taşköprü İlçesi
16 okunma

Atatürk’ün Gönderdiği Mimarlar Tarafından Planlanan Taşköprü İlçesi

ABONE OL
Ağustos 29, 2024 09:47
Atatürk’ün Gönderdiği Mimarlar Tarafından Planlanan Taşköprü İlçesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1927’de Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde meydana gelen büyük bir yangın, ilçenin yüzde 70’ini küle çevirdi. Bu felaketin ardından, ilçenin yeniden inşası için Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Ankara’dan mimarlar gönderildi.

Atatürk’ün 1925’teki Taşköprü ziyaretinde bölgeden etkilendiği biliniyor. Yangın haberini alan Atatürk, hemen harekete geçerek modern bir şehir planlaması için uzmanlar gönderdi.

1928’de, Atatürk’ün gönderdiği mimarlar tarafından, Avrupa’da yaygın olarak kullanılan “Izgara Kent Sistemi”ne dayalı bir plan hazırlandı. Bu plana göre, Taşköprü’nün sokakları ve caddeleri düzenli bir ızgara şeklinde planlandı.

Bu plan, Taşköprü’nün büyümesini yönlendirdi ve 96 yıldır ilçenin mimari yapısını şekillendirmeye devam ediyor. Bugün, bu tarihi plan Taşköprü Kent Tarihi Müzesi’nde sergileniyor.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, yangının ilçeye verdiği büyük hasarı vurgulayarak, “Yangında ilçenin yüzde 70’inden fazlası zarar gördü” dedi. Arslan, Atatürk’ün Taşköprü’ye olan ilgisine değinerek, “1925’te Atatürk, Taşköprü’yü ziyaret etti ve halk tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Şu an Kent Tarihi Müzesi olarak kullanılan binayı da ziyaret etti ve burada dinlendi” şeklinde konuştu.

Atatürk’ün yangından duyduğu üzüntüye dikkat çeken Arslan, “O dönem Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu olayı duydu ve hemen mimar ve şehir plancılarını ilçeye gönderdi. Şimdi sergilediğimiz plan, o dönemden kalma bir harita” dedi.

Arslan, ızgara planı hakkında daha fazla bilgi vererek, “Bu planın teknik adı ızgara. Bütün sokaklar dikey olarak belirli bir noktada birleşiyor. Sokakları baştan sona görebiliyorsunuz ve birbirlerini karşılıyor. Bu anlamda, şehircilikte önemli bir plan. Yaşanan bir facianın ardından ortaya çıkan bu plan, planlı şehirleşmenin de önemli bir örneği. Biz bu planı Kent Tarihi Müzemizde sergiliyoruz” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Kemal Atatürk kastamonu Taşköprü Mimar Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP