Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan ve 7 bin yıllık geçmişe sahip Assos Ören Yeri’nde devam eden kazı çalışmalarında önemli buluntular gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapıların ortaya çıkarıldığını belirtti.
Arslan, “Agora olarak adlandırdığımız bölgede büyük bir yapı keşfettik. Bu yapının bir çeşme, yani nymphaeum olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca batı kapısının hemen arkasında Bizans Dönemi’ne ait bir yapı tespit ettik. Bu yapının her yıl bir odasını açarak kullanım amacı ve işlevi hakkında bilgiler elde ediyoruz. Akropolisteki surların tarihini belirlemek için de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında yürütülen kazılarda, yurt içi ve yurt dışından gelen toplam 25 kişilik bir ekip görev alıyor.
Bu yılki kazılar, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerindeki insanların günlük yaşantılarına ışık tutacak yapılar üzerinde yoğunlaşıyor. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Prof. Dr. Arslan, “Çalışmalarımızda her alan farklı bir döneme ait. Örneğin Roma Dönemi’ne ait olan çeşme, o dönemde insanların su ihtiyacını karşılayan önemli bir yapıydı. Helenistik Dönem’e ait gymnasion ise o dönemin eğitim kurumlarına örnek teşkil ediyor. Bizans Dönemi’nde dışarıdan gelenlerin konakladığı ksenodokhion da dönemin yaşamına dair önemli bilgiler sunuyor” dedi.
GÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
8 saat önce