DOLAR 34,1547 0.16%
EURO 38,0316 -0.18%
ALTIN 2.879,700,17
BITCOIN 21634300.90468%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:25

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Assos Ören Yeri’nde 7 Bin Yıllık Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
4 okunma

Assos Ören Yeri’nde 7 Bin Yıllık Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

ABONE OL
Eylül 23, 2024 09:47
Assos Ören Yeri’nde 7 Bin Yıllık Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan 7 bin yıllık Assos Ören Yeri’nde, devam eden kazı çalışmaları tarihi eserleri gün yüzüne çıkarıyor. Arkeologlar, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapıları ortaya çıkararak geçmişin sırlarını çözmeye çalışıyorlar.

Assos kazılarının başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, ören yerinin doğusunda bulunan “agora” olarak adlandırılan alanda büyük bir yapı keşfettiklerini ve bunun bir çeşme veya nymphaeum olduğunu düşündüklerini belirtti. Bu alanda yürütülen çalışmalar devam ediyor. Ayrıca batı kapısının hemen gerisinde Bizans Dönemi’ne ait bir yapı keşfedildi. Bu yapı, her yıl bir odasının açılarak incelendiği bir han olarak tanımlanıyor. Yapının işlevi ve kullanım şekli hakkında daha detaylı bilgi edinmek için çalışmalar devam ediyor.

AKROPOLİSTEKİ SURLARIN TARİHİ ARAŞTIRILIYOR

Assos kazılarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda, farklı noktalarda kazı çalışmaları ve onarımlar gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Arslan, akropolisteki surların tarihini belirlemek için çalışmaların devam ettiğini ve bu alanda bazı sondajlar yapıldığını belirtti.

‘ÇALIŞTIĞIMIZ HER ALAN, FARKLI BİR DÖNEME AİT’

Assos’ta, Helenistik Dönem’e ait mozaiklerin bulunduğu “Büyük yapı” olarak adlandırılan yapıda çalışmalar yapılacak. Ayrıca, Helenistik Dönem’e ait bir eğitim kurumu olan “gymnasion”da kazılara devam edilecek. Prof. Dr. Arslan, Assos’ta çalışmaların yapıldığı her alanın farklı bir döneme ait olduğunu vurguladı. Örneğin Roma Dönemi’ne ait çeşme yapısının, o dönemde halkın su ihtiyacını karşılayan önemli bir yapı olduğunu belirtti. Helenistik Dönem’e ait gymnasion ise, kent için önemli bir yapı ve eğitim kurumu olarak öne çıkıyor. Bizans Dönemi’ne ait “ksenodokhion” ise dışarıdan gelenlerin konakladığı bir yapı ve dönemi için önemli bir rol oynuyordu. Prof. Dr. Arslan, her yapının kendi dönemi için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nurettin Arslan Kültür Sanat Helenistik Çanakkale Ayvacık Kültür Turizm Güncel Roma Ören

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.