Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin ekonomik ihtiyaçlarına uygun nitelikli iş gücü yetiştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir rapor yayımladı. “İş Gücü Piyasasına Mesleki ve Teknik Eğitimin Entegrasyonu: Uyum ve Gelecek Öngörüleri” başlıklı çalışma, Türkiye’deki mesleki ve teknik eğitimin mevcut durumunu ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.
ASO, bu yeni raporuyla Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Raporda, Türkiye’nin insan kaynağını ekonominin taleplerine göre geliştirmek için bir yol haritası sunuluyor. Mevcut mesleki ve teknik eğitim sistemi detaylı bir şekilde incelenirken, Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, İspanya ve Norveç gibi ülkelerin eğitim sistemleri de karşılaştırmalı olarak değerlendiriliyor. Çalışma, Türkiye’nin eksikliklerini belirleyerek, somut politika önerileri de içeriyor.
Dijitalleşme ve yeşil dönüşümün mesleki ve teknik eğitim sistemlerinde köklü değişiklikler gerektirdiği vurgulanan raporda, Türkiye’nin mesleki eğitim kurumlarının altyapı ve müfredat yetersizlikleri nedeniyle uluslararası standartlardan geride kaldığı belirtiliyor.
Raporda, yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin iş tanımlarını kökten değiştirdiği ve büyük veri, yapay zeka, yenilenebilir enerji gibi alanlarda yeni meslekler doğurduğu ifade ediliyor. Türkiye’nin bu değişime ayak uydurması ve mesleki eğitimini dijital beceriler ve sürdürülebilirlik üzerine yeniden yapılandırması gerektiği, aksi takdirde iş piyasası ile mevcut beceriler arasındaki uçurumun daha da derinleşebileceği belirtiliyor.
Türkiye’nin genç işsizlik oranının OECD ülkeleri arasında en yükseklerden biri olduğu (yüzde 17,4) ve işverenlerin beceri eksikliği nedeniyle eleman bulmakta zorlandığına dikkat çekilen raporda, kapsamlı bir eğitim reformuna ihtiyaç olduğu savunuluyor. Mesleki ve teknik lise mezunlarının iş gücüne katılım oranı yüksek olmasına rağmen, işverenler tarafından yetersiz görüldükleri ve bu nedenle istihdam sorunuyla karşılaştıkları belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR gibi kurumlar arasında daha güçlü bir işbirliğinin mezun-işveren eşleşmesini kolaylaştıracağı ve işsizliği azaltacağı öne sürülüyor.
Raporda, mesleki eğitimin “niteliksiz öğrencilerin eğitimi” şeklinde yanlış bir algının olduğu ve bunun başarılı öğrencilerin mesleki liseleri tercih etmemelerine yol açtığı vurgulanıyor. Almanya ve Finlandiya’da mesleki eğitimin yüksek prestije sahip olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye’nin mesleki eğitimin kalitesini yükselterek daha nitelikli öğrencileri çekmesi ve mezunlar için istihdam fırsatlarını artırması gerektiği ifade ediliyor.
Türkiye’nin, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranının (yüzde 27,93) OECD ülkeleri arasında en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğu belirtiliyor. Bu gençlerin iş gücüne katılımını sağlamak için mesleki eğitimin cazibesinin artırılması ve bu programların daha erişilebilir hale getirilmesi, ayrıca sosyal ve ekonomik politikalarla bu gençlerin eğitim-iş döngüsüne dahil edilmesinin gerekliliği vurgulanıyor.
Almanya’daki ikili eğitim sisteminin işyeri ve okul temelli öğrenmeyi birleştirerek mesleki eğitimi iş gücüne etkili bir şekilde entegre ettiğine dikkat çekilirken, bu modelin Türkiye’de uygulanmasının sanayi ve eğitim kurumları arasında güçlü bir işbirliği gerektirdiği belirtiliyor. Avusturya ve Danimarka’daki çıraklık eğitim modellerinin de Türkiye için önemli bir rehber olabileceği ifade ediliyor.
Raporda, Türkiye’deki işsizliğin başlıca nedenlerinden birinin beceri eksikliği olduğu, mesleki eğitim müfredatının sanayinin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesinin işverenlerin şikayetlerini azaltacağı ve iş gücü piyasasında daha etkili bir eşleşme sağlayacağı vurgulanıyor. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin akademik eğitimdeki yetersizliğinin altı çizilerek, müfredat reformları ve öğretmen eğitimine yatırım yapılması gerektiği belirtiliyor.
ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO’nun hazırladığı raporlarla sanayinin gelişmesine ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçladığını belirterek, sanayinin beceri ihtiyaçlarını karşılayacak, teknolojik alt yapısı güçlü bir mesleki eğitim ekosisteminin oluşturulmasının, hem iş gücü kalitesini artıracağını hem de genç işsizliği azaltmak için kritik bir adım olacağını ifade ediyor.
GENEL
46 dakika önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
15 saat önceGÜNDEM
16 saat önceGENEL
16 saat önce