DOLAR 34,1186 0.29%
EURO 38,1589 0.23%
ALTIN
BITCOIN 2145188-0.35717%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

ASO Genel Başkanı Seyit Ardıç: Enflasyon düzeltmesi uygulaması vergilendirilmemelidir
17 okunma

ASO Genel Başkanı Seyit Ardıç: Enflasyon düzeltmesi uygulaması vergilendirilmemelidir

ABONE OL
Ağustos 21, 2024 09:56
ASO Genel Başkanı Seyit Ardıç: Enflasyon düzeltmesi uygulaması vergilendirilmemelidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Başkanı Seyit Ardıç, enflasyon düzeltmesi uygulamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ardıç, bu uygulamanın işletmelerin aktiflerindeki varlıkların defter değerlerini güncel değerlerine getirdiğini vurguladı. Ancak, bu varlıklar satılmadığı sürece enflasyon farkından kaynaklanan kıymet artışlarının vergilendirilmemesi gerektiğini savundu.

Ardıç, mevcut vergi uygulamalarının birçok firmanın işletme sermayelerini daha da azalttığını belirtti. Örnek olarak, işletmelerin ticari faaliyetler kapsamında verdiği avansların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasını gösterdi. Ardıç, avans kapatılana kadar yapılan enflasyon düzeltmesinin, tamamlanmamış bir ticari faaliyetten dolayı firmaları vergi ödemeye zorladığını ve bu durumun işletme sermayelerinin erimesine yol açtığını dile getirdi.

Ardıç, aktif unsurların satışında verginin alınmasının daha sağlıklı olduğunu ifade etti. Bilanço aktiflerindeki artış üzerinden alınan enflasyon vergisinin özünde bir varlık vergisine dönüştüğünü belirten Ardıç, bu durumun sanayicilere ağır bir yük getireceğini söyledi.

Ardıç, birçok ülkede muhasebe standartlarında enflasyon düzeltmesinin yapıldığını ve bunun firmalara vergisel bir etkisi olmadığını hatırlattı. Türk işletmelerinin mali tablolarının IFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) kapsamında vergisiz bir şekilde düzeltilmesini talep eden Ardıç, aksi takdirde kazanç üzerinden alınmayan, varlığı cezalandıran bir vergileme sisteminin işletmelere telafisi güç zararlar verebileceğini vurguladı.

Ardıç, enflasyon düzeltmesi uygulamasının enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde gerekli ve önemli bir uygulama olduğunu vurguladı. Şirketlerin enflasyondan etkilenerek değeri düşen varlıklarını gerçek değerlerine getirmesi, bu varlıkların satışında oluşabilecek gerçek olmayan karların vergisel bir etki oluşturmaması için de elzemdir.

Ankara Sanayi Odası Ankara Sanayi Odası Seyit Ardıç Ekonomi ankara Finans Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP