DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2142010-0.44175%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Sanayi Sektöründeki Daralma Ekonomi İçin Risk
17 okunma

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Sanayi Sektöründeki Daralma Ekonomi İçin Risk

ABONE OL
Eylül 2, 2024 09:56
ASO Başkanı Seyit Ardıç: Sanayi Sektöründeki Daralma Ekonomi İçin Risk
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, ikinci çeyrekteki büyüme verilerini inceleyerek, sanayide yaşanan yüzde 1,8’lik daralmanın ekonomi için ciddi bir risk oluşturduğunu vurguladı. Ardıç, bu durumun istihdam ve katma değer yaratma kapasitesini baltalayabileceğine dikkat çekerek, KOBİ’lere yönelik kredi faizlerinin desteklenmesi, ihracatın teşvik edilmesi ve yapısal reformların hızlandırılmasının sürdürülebilir büyüme için kritik önem taşıdığını belirtti.

Ardıç, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 2,5 oranında büyüdüğünü ancak sanayi sektörünün bu büyümeden ayrışmasının endişe verici olduğunu söyledi. Öncü göstergelerin, ikinci çeyrek itibariyle sanayide yavaşlama sinyalleri verdiğini hatırlatan ASO Başkanı, sıkılaştırıcı politikaların özellikle makine ve teçhizat yatırımlarında etkili olduğunu ve bu yatırımların 2019 yılından bu yana ilk defa daralma eğilimi gösterdiğini belirtti.

Ardıç, sanayi üretimindeki gerilemenin, reel sektörün finansmana ulaşma zorlukları ve maliyet artışlarından kaynaklanan dış pazarlardaki rekabet kaybının bir sonucu olduğunu vurguladı. KOBİ’ler için kredi şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Ardıç, düşük faizli ve uzun vadeli kredilerin sağlanması ve vergisel teşviklerin devreye alınmasının üretimi ve büyümeyi desteklemek için hayati önem taşıdığını ifade etti.

Ardıç, büyümenin çeyreklik bazda yüzde 0,1 ile sınırlı kalmasının ekonomide yavaşlamanın kademeli olarak ortaya çıktığını gösterdiğini belirtti. Sıkılaştırıcı politikaların etkisinin ikinci yarıda daha da belirginleşeceğini ve iç talep ile üretimdeki azalışın büyümeyi yavaşlatacağını söyleyen ASO Başkanı, bu yavaşlamanın enflasyondaki düşüşe katkı sağlayıp sağlamayacağının önemli bir soru olduğunu dile getirdi.

Ardıç, ihracatın büyümeye olan katkısının artmasının büyük önem taşıdığını belirterek, ihracatı destekleyici politikalara daha fazla öncelik verilmesinin mevcut politikaların önemli bir bileşeni olacağını düşündüğünü ifade etti.

ASO Başkanı, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için para ve maliye politikalarında eşgüdümün yanı sıra, eğitim ve hukuk başta olmak üzere yapısal reformlara da öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı. – ANKARA

Ankara Sanayi Odası Seyit Ardıç Ekonomi ankara Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP