DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21541590.59716%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Asım Eserinin 100. Yılı İçin Bilgi Şöleni Düzenlendi
6 okunma

Asım Eserinin 100. Yılı İçin Bilgi Şöleni Düzenlendi

ABONE OL
Eylül 21, 2024 10:56
Asım Eserinin 100. Yılı İçin Bilgi Şöleni Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başkent Ankara’da, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un “Asım” şiirinin yayımlanmasının 100. yılı ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucusu ve şeref başkanı Mehmet Doğan’ın vefatının 1. yıl dönümü anısına “Asım 100 Yaşında Bilgi Şöleni” düzenlendi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (ASBÜ), İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün desteği, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Genç Memur-Sen’in ortaklaşa düzenlediği programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, ASBÜ Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konuşmacı olarak programa katılan Bakan Yardımcısı Yazgı, Mehmet Akif Ersoy’un anısını yaşatmak ve onun ideallerini ele almak için bir araya geldiklerini vurguladı. Mehmet Doğan’ı rahmetle anan Yazgı, Doğan’ın Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinin hatırlanmasında büyük çaba gösterdiğini ve ömrünü gençlerin Ersoy’u doğru anlamaları için harcadığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Mehmet Akif Ersoy’u herkese tanıtmak için sürekli çalıştıklarını belirten Yazgı, 2021 yılını “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” olarak kutladıklarını ve o dönemde Ersoy’un eserlerini mümkün olduğunca yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Taceddin Dergahı’nın yenilenmesinden ve Mısır apartmanının anı evine dönüştürülmesi süreçlerinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde görev yapmış olmanın da kendisi için bir onur olduğunu ifade etti.

Yazgı, “Mehmet Akif’in milletimizin kavramlarını ulusal zihinlerde filizlendirecek mücadelesini yaşatmak hepimizin görevi. Akif’in Asım şiiri bu bağlamda bizlere önemli mesajlar vermekte. Asım yalnızca bir karakter değil aynı zamanda bir umut simgesidir. Bugün siz gençlerimizin Asım’ın değerlerini benimsemesi ve onu yaşatması, geliştirmesi gerekmekte.” diyerek sözlerini tamamladı.

“Asım şiiri, Çanakkale şehitlerine adanan dizeleriyle büyük yankı uyandırmış bir eserdir.”

ASBÜ Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Arıcan, programı Mehmet Akif Ersoy’un Asım karakteriyle simgeleştirdiği gençliğin ve bu gençliğin son temsilcilerinden olan Mehmet Doğan’ın hatırasına düzenlediklerini belirtti.

Ersoy’un Asım neslini tekrar hatırlamak ve onun gençlik idealini aşılamanın herkesin büyük bir sorumluluğu olduğunu dile getiren Arıcan, “Akif’in hayalini kurduğu ve asım karakteri üzerinden şekillendirdiği ideal gençlik modeli bugün hala canlı ve güçlü bir biçimde yol göstericiliğini sürdürmektedir.” dedi.

Asım şiirinin bilgili, ahlaklı ve erdemli bir nesli ön plana çıkardığını ifade eden Arıcan, şunları ekledi: “Bu gençlik modeli, ülkeyi ileriye taşıyacak her türlü zorluğa ve ümitsizliğe rağmen buna göğüs veren gençlerden oluşmaktadır. Akif’in bu eseri dilden dile dolaşan, en çok ezberlenen ve Çanakkale şehitlerine adanan dizeleriyle büyük yankı uyandırmış bir eserdir. İstiklal şairimiz, Kur’an şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Asım şiiriyle bu gençlik modeli projesini en muazzam bir şekilde ortaya koymuştur. Bu gençler aklı ve fikri yerinden sorumluluk sahibi, bilgili, pozitif bilimlere vakıf aynı zamanda maneviyatı güçlü gençliktir. Akif’in gençliği ödev ve sorumluluk ahlakını içselleştirmiştir. Bu gençlik günümüzün insan projelerine karşı hala iyi insan idealini savunmaya devam etmektedir. Mehmet Akif bu şiiriyle ümit aşılamakta ve sürekli ümit var olmayı bize tavsiye etmektedir.”

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Yavuz ise konuşmasında Mehmet Doğan’ı rahmetle andı.

Mehmet Akif Ersoy’un anılmasının onun kavramları üzerine düşünülmesinin, azminin, mücadelesinin ve yılmamasının anlaması olduğunu belirten Yavuz, “Asım’ın nesli, bu ülkenin tam bağımsızlığına kavuşması için mücadelesini sürdürüyor. Hikaye bitmiş değildir. Asım, aslında kıyamete kadar sürecek bir sorumluluğun bir bilincin resmidir. Bu ruha, bu şuura sahip Asımlara selam olsun.” dedi.

Programın düzenlenmesi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Ankara Valisi Vasip Şahin de tebrik mesajı gönderdi.

Konuşmaların ardından program, oturumlarla devam etti.

Kaynak: AA / Buğrahan Ayhan – Güncel

Mehmet Akif Ersoy Sivil Toplum Mehmet Doğan Edebiyat Kültür Güncel ankara Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP