DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144877-0.40818%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

ASELSAN, TEKNOFEST’te İnsansız Deniz Araçları Yarışmalarını Düzenledi
4 okunma

ASELSAN, TEKNOFEST’te İnsansız Deniz Araçları Yarışmalarını Düzenledi

ABONE OL
Eylül 22, 2024 07:48
ASELSAN, TEKNOFEST’te İnsansız Deniz Araçları Yarışmalarını Düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ASELSAN, genç beyinleri bir araya getiren TEKNOFEST’in İnsansız Su Altı Sistemleri ve İnsansız Deniz Aracı yarışmalarının yürütücüsü oldu.

ASELSAN’dan yapılan açıklamada, 02-06 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek TEKNOFEST’in dört ayrı kategorideki yarışmalarına öncülük ettikleri belirtildi.

Gençlerin büyük ilgi gösterdiği bu yarışmaların Antalya ayağı 05-08 Eylül tarihleri arasında ANFA Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Antalya’da Hava Savunma Sistemleri ve Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’nın finali yapıldıktan sonra Mersin’de İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması 17-20 Eylül tarihlerinde Mersin Olimpik Yüzme Havuzu’nda, İnsansız Deniz Aracı Yarışması ise 19-22 Eylül tarihlerinde Mersin Erdemli balıkçı barınaklarında gerçekleştirildi.

İnsansız Deniz Aracı Yarışması’na başvuran 124 takımdan, “engelden sakınma” ve “limana yanaşma” görevlerini manuel ve otonom şekilde başarıyla tamamlayanlar finale kaldı. İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması’na katılan 1110 takım ise “torpido fırlatma”, “su altı kablolarının tespiti” ve “renk algılama sistemleriyle kapıdan geçme” gibi senaryoları başarıyla tamamlamak için yarıştı.

“Gençler yeteneklerini ve inovatif fikirlerini sergiledi”

Açıklamada görüşlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ülke geleceğinde söz sahibi olacak gençlerin fikirleriyle Milli Teknoloji Hamlesi’nin tohumlarını bugünlerde ektiğini vurguladı.

Akyol, geleceğin mühendisleri, pilotları ve uzay bilimcilerinin yarışmalarda sergilediği performansın kendilerini gururlandırdığını belirterek, “İnsansız Su Altı Sistemleri ve ilk kez düzenlenen İnsansız Deniz Aracı yarışmalarımızla gençlerimiz, yeteneklerini ve inovatif fikirlerini ortaya koydu.” dedi.

ASELSAN’ın, bugüne kadar elde ettiği teknolojik birikim ve yeteneklerini kullanarak Türkiye’nin ilk yerli ve milli ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı DÜFAS’ı tamamen özgün teknolojiyle Mavi Vatan’a kazandırdığını aktaran Akyol, “Yüksek seviye otonomi kabiliyetine sahip, merkezi bir kontrolden bağımsız sürü formasyonunda seyir ve görev icra edebilen insansız deniz aracı sürüsü sistemi (ALBATROS-S) ile su üstü harbi ve elektronik harp görevlerini icra etmek üzere geliştirilmiş insansız deniz aracı MARLİN 100 EW de ASELSAN tarafından geliştirildi.” şeklinde konuştu.

Son dönemde insansız sistemler, robotlar ve otonom sistemlerin kullanımının yaygınlaştığına işaret eden Akyol, ASELSAN’ın da geleceğin savaş sahasında yaygın şekilde kullanılacak, uzaktan kontrol edilebilen, kendi başına karar verme yeteneklerine sahip platformlar üzerinde çalıştığını bildirdi.

DÜFAS, MARLİN ve ALBATROS İnsansız Deniz Araçları, FERSAH Karinaya Monteli Sonarı ve Otonom Sualtı Aracı DERİNGÖZ gibi çözümlerle önemli birikime ulaştıklarını belirten Akyol, şunları kaydetti:

“TEKNOFEST yarışmalarıyla ASELSAN’ın geçmişten gelen bu kabiliyetlerini gençlerin parlak fikirleriyle birleştiriyoruz. Mavi Vatan’ın korunmasının kritik olduğu günümüzde gençlerimizin bu alanda önemli projelere imza atacağına inanıyorum. Gençlerin akıllarıyla değer kattığı projeler sayesinde geleceğin insansız sistemlerini birlikte geliştireceğiz. Bu vesileyle akıl ve azimleriyle kıyasıya yarışan tüm TEKNOFEST gençliğini tebrik ediyorum.”

Kaynak: AA / Serhat Tutak – Ekonomi

Denizcilik Teknofest Teknoloji Ekonomi Aselsan Eğitim

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP