DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21571500.49497%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Artvin Çoruh Üniversitesi’nde Bitki İşleme Merkezi ve Yaban Hayatı Müzesi Kuruldu
15 okunma

Artvin Çoruh Üniversitesi’nde Bitki İşleme Merkezi ve Yaban Hayatı Müzesi Kuruldu

ABONE OL
Ağustos 24, 2024 07:48
Artvin Çoruh Üniversitesi’nde Bitki İşleme Merkezi ve Yaban Hayatı Müzesi Kuruldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) yeni bir bitki işleme merkezi ve yaban hayatı müzesi açtı. Açılış töreninde konuşan AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, tıbbi aromatik bitkilerden üretilecek ham maddelerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

Çelik, ihracatın artması için ithalatın azaltılması gerektiğini belirterek, bu merkezin Türkiye’nin yerlilik oranını artırma hedeflerine katkı sağlayacağını söyledi. Artvin’in zengin bitki çeşitliliğini ekonomiye kazandırma potansiyeline sahip olduğunu belirten Çelik, tesisin bu zenginlikleri katma değerli ürünlere dönüştüreceğini ifade etti.

Çelik ayrıca, yaban hayatı müzesinin kentin zengin doğa ve yaban hayatını sergilemek için önemli bir adım olduğunu, hem eğitim hem de turizm için şehir için değer katacağını vurguladı.

AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ise tesisin yerel ekonomiyi güçlendireceğini ve Türkiye’nin ilaç ham maddesi üretiminde dışa bağımlılığını azaltacağını söyledi. Bilgin, üniversitenin bölgesel kalkınma ve farklılaşma misyonunu üstlendiğini ve Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ihtisas üniversitesi seçilen ilk ve tek üniversite olduğunu belirtti.

Bilgin, tesisin 500 kilogram bitki işleme kapasitesine sahip olduğunu, gerektiğinde kapasitenin 1 tona kadar çıkarılabileceğini ifade etti.

Müze sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Yasin Uçarlı, müzede bölgede yayılış gösteren yaban keçisi, ayı, kurt, domuz, vaşak ve çengel boynuzlu dağ keçisi gibi hayvanların tahnitlerinin sergilendiğini belirtti.

Artvin’in biyolojik çeşitlilik bakımından Türkiye’nin en zengin illerinden biri olduğuna dikkat çeken Uçarlı, biyolojik atlas çalışmalarıyla kentte 246 kuş ve 62 memeli türü tespit edildiğini ifade etti. Uçarlı, bu doğal zenginliğin müze ortamında sergilenmesi ve eğitim odaklı kullanılmasının önemli olduğunu da vurguladı.

artvin Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP