DOLAR 34,1186 0.29%
EURO 38,1589 0.23%
ALTIN
BITCOIN 2145188-0.35717%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Arslantepe Höyüğü’nde 2024 kazı çalışmaları başladı
19 okunma

Arslantepe Höyüğü’nde 2024 kazı çalışmaları başladı

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 08:49
Arslantepe Höyüğü’nde 2024 kazı çalışmaları başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nde yeni bir kazı sezonu başladı. Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli’nin liderliğindeki ekip, 2024 yılı kazı çalışmalarına başladı.

Arslantepe, Geç Kalkolitik’ten Geç Hitit Dönemi’ne kadar uzanan bir tarihsel döneme ait kalıntıları barındırıyor. Hititler, Roma ve Bizans gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan höyük, geçmişte yapılan kazılarda önemli keşiflere sahne oldu. Geç Hitit Dönemi’ne ait, girişinde aslan ve devrilmiş bir kral heykelinin bulunduğu bir yapı, dünyanın ilk yağmur drenaj sistemi, kerpiçten bir saray ve 2 binden fazla mühür bulunmuştu. Bu buluntular, erken dönem devlet ve bürokrasinin oluşumunu gösteren önemli kanıtlar sunuyor.

‘TARİHİN DERİNLİKLERİNE İNİLMESİ’

Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, bu sezonun heyecan verici buluntulara işaret ettiğini söyledi. Son 10 gün içinde 20’den fazla mezar keşfedildiğini ve bunlardan bir kısmının Orta Çağ’a ait olduğunu belirtti. Geçen yıl yaşanan depremlerin çalışmalarını zorlaştırdığını dile getiren Restelli, bu yıl daha rahat bir ortamda kazı çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti. “Orta Çağ mezarlığında bilezik, boncuk ve küpe gibi objeler bulduk. Ayrıca, buğday ve tohum içeren 4-5 depo keşfettik. Milattan önce 3 bin 600’e ait tabakaların kazılarında ise taş ve kemikten yapılmış mühürler bulduk. Bu yıl Türk öğrencilerle arkeobotanik alanında teorik çalışmalar gerçekleştirdik. Mezarlıktan çıkarılan kemiklerin ilk haftalarda korunması sağlandı ve şu anda üzerine çalışmalar yapılıyor. Şu anda milattan önce 4 bin 400-4 bin 200 yıllarına ait en eski tabakalar kazılıyor. Burada 2-3 odalı evler, ocaklar ve büyük bir fırın keşfettik. Bu fırının birden fazla aile tarafından kullanılmış olabileceğini düşünüyoruz. Kazı çalışmaları 2 ay boyunca devam edecek.” dedi.

Arslantepe’nin ziyaretçi alanı için de iyileştirmeler yapılıyor. Bu yıl höyüğün çatısı genişletilecek, ziyaretçi yolları yenilenecek ve karşılama merkezinde çalışmalar devam ediyor. Restelli, bu ay içinde inşaat çalışmalarının tamamlanmasını ve sergi çalışmalarının başlamasını umduğunu belirtti.

Haber- Kamera: Recep BAĞDAT-MALATYA-DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP