Arjantin’in, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) ayrılma kararı aldığını Devlet Başkanı Javier Milei duyurdu. Milei, bu kararı, örgütün uygulamalarıyla olan derin anlaşmazlıklarına dayandırdı.
Milei, X platformunda yaptığı açıklamada, DSÖ’nün pandemi sürecindeki uzun süreli kısıtlamalarının insanlığa karşı suç olduğunu iddia etti.
Sert bir dille DSÖ’yü eleştiren Milei, örgütü, 1998 tarihli Roma Statüsünün 7. maddesi (k) bendi uyarınca insanlığa karşı suç işlemek ile suçladı ve bu nedenle DSÖ’den ayrılma kararını aldıklarını belirtti. Milei, pandemi dönemindeki karantina önlemlerinin, tarihin en büyük insanlığa karşı suçlarından biri olduğunu savundu.
Devlet Başkanlığı Sözcüsü Manuel Adorni, DSÖ’nün Kovid-19 politikalarıyla ilgili ciddi görüş ayrılıkları nedeniyle Milei’nin bu kararı verdiğini açıkladı.
Adorni, Arjantin’in DSÖ’den fon almadığını vurgulayarak, uluslararası bir kuruluşun ülkenin egemenliğine müdahale etmesine izin vermeyeceklerini ve ayrılmanın hizmet kalitesini etkilemeyeceğini belirtti.
Sözcü, DSÖ’nün uzun süreli karantina uygulamalarının bilimsel temelden yoksun olduğunu ve Arjantin ekonomisine büyük zarar verdiğini ileri sürdü.
ABD eski Başkanı Donald Trump, göreve başlar başlamaz DSÖ’den çekilme kararı almıştı.
Çekilme kararnamesinde, DSÖ’nün Kovid-19 salgınını kötü yönetimi, reformları benimsememesi ve üye devletlerin siyasi baskısına karşı bağımsızlığını koruyamaması nedenler olarak gösterilmişti. Ayrıca, ABD’den haksız yere yüksek miktarda ödeme talep ettiği de belirtilmişti.
Ancak Trump daha sonra, ABD’nin DSÖ’ye yeniden katılma olasılığını değerlendirebileceğini açıklamıştı.
Trump, DSÖ’ye yıllık 500 milyon dolar ödeme yapıldığını ve Çin’in çok daha büyük nüfusuna rağmen sadece 39 milyon dolar ödediğini belirterek, tekrar üye olma ihtimalinden söz etmişti.
GENEL
9 dakika önceGENEL
10 dakika önceGENEL
10 dakika önceGENEL
10 dakika önceGENEL
11 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce