Fransa’da yürütülen bir araştırma, kafeinin Alzheimer hastalığı riskini azaltabileceğini gösterdi.
Araştırmacılar, 2010-2015 yılları arasında hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer teşhisi konmuş 263 gönüllüyü incelediler. Gönüllüler, 70 yaşın üzerindeydi ve günlük kahve, çay, çikolata ve gazlı içecek gibi kafein içeren gıdaları tüketim miktarları incelendi. Klinik değerlendirmelerin yanı sıra, katılımcılar MR taramalarına girdi ve beyin omurilik sıvısı (BOS) örnekleri verdi.
Günde ortalama 200 miligramdan fazla kafein tüketenler ‘yüksek’ kafein grubuna, daha az kafein tüketenler ise ‘düşük’ kafein grubuna alındı. Bulgular, düşük kafein tüketiminin hafıza sorunlarıyla ilişkili hafif bilişsel gerileme riskini artırdığını ortaya koydu. Düşük kafein grubunda yer alan kişilerin Alzheimer veya hafif bilişsel bozukluk teşhisi alma riski, yüksek kafein grubundakilere göre yaklaşık 2,5 kat daha yüksekti.
BOS örneklerinin protein analizi, düşük kafein tüketenlerde beta-amiloid proteinlerinin belirli türlerinde önemli farklılıklar olduğunu gösterdi. Düşük kafein grubunda, beyindeki Alzheimer belirtileriyle ilişkili beta-amiloid proteinlerinin daha fazla birikimi gözlemlendi.
Alzheimer’s & Dementia dergisinde yayınlanan araştırma, kafeinin ne zaman ve nasıl tüketildiğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin, günün geç saatlerinde kahve içmek uykuyu etkileyerek uzun vadeli nörolojik işleyişe zarar verebilir. Aşırı çikolata ve enerji içeceği tüketimi, ilave şeker yükü nedeniyle bilişsel sağlığı tehlikeye atabilir.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
”
GÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
7 saat önce