Birçok ülkenin dışişleri bakanlığı, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun açıklamalarıyla ilgili yazılı bildiriler yayınladı.
Kuveyt, Netanyahu’nun Suudi Arabistan’a yönelik sözlerini sert bir dille kınadı ve Suudi Arabistan’ın egemenliğini ve istikrarını tehdit eden her durumda kararlı bir destek vereceğini vurguladı. Filistin halkının yerinden edilmesini amaçlayan girişimleri de reddettiler.
Umman da Netanyahu’nun Suudi Arabistan’daki topraklarla ilgili açıklamalarını reddettiğini ve Suudi Arabistan ile tam dayanışma içinde olduğunu açıkladı. Açıklamada, 1967 sınırları içinde, Doğu Kudüs başkentli bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına olan sarsılmaz desteği dile getirdiler.
Umman, Suudi Arabistan’a desteklerini yineleyerek, Netanyahu’nun Suudi Arabistan topraklarına dair sözlerinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Açıklamalarında, Doğu Kudüs’ü başkent kabul eden ve 1967 sınırları dahilinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına dair sürekli desteklerini teyit ettiler.
Bahreyn, Netanyahu’nun Filistin devletiyle ilgili “sorumsuz” açıklamalarına tepki gösterdi.
Bu açıklamanın uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler kararlarını açıkça ihlal ettiği ve şiddetle kınandığı belirtildi. Bahreyn’in Suudi Arabistan ile dayanışma içinde olduğu vurgulandı.
Irak, Netanyahu’nun Suudi Arabistan’da Filistin devleti kurulması hakkındaki kışkırtıcı açıklamalarını kınadı.
Irak Dışişleri Bakanlığı, bu açıklamaların Suudi Arabistan’ın egemenliğini ihlal ettiğini, Filistin halkının haklarına saldırı niteliğinde olduğunu ve uluslararası hukuku çiğnediğini belirterek güçlü bir şekilde reddetti. Irak’ın Suudi Arabistan ile dayanışma içinde olduğunu ve ülkelerin güvenliğini, istikrarını ve egemenliğini desteklediğini vurguladılar. Herhangi bir ülkenin egemenliğinin ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirttiler.
Yemen, İsrail’in “provokatif ve küstah” tutumunu, bölgesel istikrarı tehdit eden tehlikeli bir tırmanış olarak nitelendirdi.
Yemen, İsrail’in sadece Suudi Arabistan’ı değil, tüm bölgenin istikrarını tehdit ettiğini belirterek, uluslararası topluma ve BM’ye barışı sağlamak için çabalarını sabote eden bu ihlaller karşısında net ve tavizsiz bir tavır sergileme çağrısı yaptı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Netanyahu’nun açıklamalarını kınayarak, bu açıklamaların dayandığı zihniyetin kabul edilemez ve gerçeklerden tamamen kopuk olduğunu ifade etti.
Filistin devletinin, 1967’de işgal edilen topraklarda, Doğu Kudüs başkent olmak üzere, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni kapsayacak şekilde kurulması gerektiğini vurgulayan Ebu Gayt, diğer tüm fikirlerin gerçek dışı olduğunu belirtti.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Netanyahu’nun açıklamalarını kabul edilemez, sorumsuz ve ırkçı olarak nitelendirdi.
Açıklamada, Suudi Arabistan’a yönelik bu kışkırtıcı eylemin, ülkenin egemenliğini, ulusal güvenliğini ve toprak bütünlüğünü zedelediği ve uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği belirtildi. Filistin halkının topraklarından zorla çıkarılmasına yönelik planlar ve girişimler, etnik temizlik ve uluslararası hukuk ihlali olarak kınandı.
Netanyahu’nun açıklamaları, Suudi Arabistan ve Filistin’in yanı sıra Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Mısır ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından da kınandı.
İsrail Başbakanı Netanyahu, 7 Şubat’ta Washington’daki resmi ziyaretinde Kanal 14 televizyonuna verdiği röportajda Suudi Arabistan’ı hedef almıştı.
Suudi Arabistan’ın İsrail ile normalleşme için bağımsız bir Filistin devleti kurulması şartını öne sürmesine ilişkin soruya, Netanyahu, “Filistin devleti istiyorlarsa Suudi Arabistan’da kurabilirler. Geniş topraklara sahipler.” cevabını vermişti.
*Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.
GENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGÜNDEM
14 saat önceGÜNDEM
14 saat önceGENEL
14 saat önce