Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikteki değişiklikler doğrultusunda, Bakanlık tarafından ilan platformlarındaki kimlik ve yetki doğrulamasını sağlamak amacıyla kuruldu. Sistem, “doğrulanmış ilan” düzenlemesiyle 15 Eylül’de faaliyete geçti.
Mevcut yetki doğrulama sistemi, emlak ilanlarının yalnızca taşınmaz malikleri, birinci ve ikinci derece yakınları, eşleri veya malik tarafından yetkilendirilmiş emlak şirketleri tarafından verilebilmesine olanak tanıyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1 Ocak 2025’ten itibaren EİDS’nin zorunlu hale geleceğini ve yetki doğrulaması olmadan ilan vermenin mümkün olmayacağını açıkladı.
Bakan Bolat, tüm emlak ilanlarının sisteme entegre edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sisteme dahil olmayan ilanların sıkı denetime tabi tutulacağını, yayından kaldırılacağını ve her bir ihlal için 228.71 TL idari para cezası uygulanacağını belirtti. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan bu uygulama ile sahte ilan ve fiyat manipülasyonlarının azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Bu düzenlemenin yeni yılda otomotiv sektörünü de kapsayacağını, yalnızca yetki belgesine sahip işletmelerin ilan verebileceğini ve yetki belgesi olmayan galerilerin ilan giremeyeceğini ekledi.
Bakan Bolat, otomotiv sektöründe 6 aylık ve 6 bin kilometrelik pazarlama ve satış kısıtlamasının yanı sıra, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen fiyatın üzerindeki ilanların yasaklandığını hatırlattı. Bu kısıtlamaların 1 Ocak 2025’te sona ereceğini ve artan sıfır araç üretimi ve piyasadaki dengelenme nedeniyle uzatılmasının planlanmadığını açıkladı.
Ayrıca, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişikliklerle sıfır araç ticareti yapan distribütör ve yetkili satıcılara yeni yükümlülükler getirildiğini belirtti.
Elektronik ortamda yapılan taşıt ihaleleri ve ön değerlemeye ilişkin kuralların bir kısmının yürürlüğe girdiğini, kalan hükümlerin ise 1 Ocak 2025’te yürürlüğe gireceğini söyledi.
Bakan Bolat, yetkili satıcıların 1 Ocak 2025’ten itibaren ÖTV ve KDV’si ödenmiş araçların fiyatını artıramayacaklarını ve aracı 15 gün içinde teslim edeceklerini açıkladı.
Kaporalı satışlarda alıcı mağduriyetini önlemek için sipariş formu zorunluluğu getirildiğini, form düzenlenmeden ödeme alınamayacağını, 45 gün içinde teslimat yapılacağını, teslimata 7 gün kala satış fiyatının %10’undan fazla kapora alınamayacağını ve alıcının 14 gün içinde siparişi iptal edebileceğini belirtti.
27 Eylül’den beri zorunlu olan Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanım oranının %75’e ulaştığını belirten Bakan Bolat, sistemin düzenli olarak kullanıldığını ve ihtiyaç halinde iyileştirilme çalışmalarının hızla başlatılacağını kaydetti.
Abdurrahman Yazıcı Haberler.com – Ekonomi Kısıtlama Otomobil Ekonomi Finans Emlak”
GENEL
51 dakika önceGENEL
51 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce