DOLAR 34,1133 0.28%
EURO 38,0603 -0.01%
ALTIN 2.861,631,16
BITCOIN 21624000.25875%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Anzer köyünde numune bal alındı
4 okunma

Anzer köyünde numune bal alındı

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 08:48
Anzer köyünde numune bal alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rize’nin İkizdere ilçesindeki Anzer köyünde, Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Rize Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklaşa bir proje başlattı. Bu proje kapsamında, Anzer köyünde bu yıl yerleştirilen 10 petekten numune bal alındı.

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, bir ay önce köyde belirlenen 10 farklı noktaya petekler yerleştirerek bunları mühürlediklerini belirtti.

Ekipler tekrar köye gelerek, 10 peteğin mühürlerini tek tek açıp numune ballarını aldı. Bu numuneler Hacettepe Üniversitesi’nde incelenecek ve bölgedeki bal üretim kapasitesi belirlenecek. Bu çalışma aynı zamanda sahte balların önüne geçmeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Özkırım, basına yaptığı açıklamada, arıcılığın yoğun olarak yapıldığı 10 bölgeye birer kovan yerleştirdiklerini ve bu kovanları mühürlediklerini söyledi.

Bal miktarının rakıma ve mevsime göre değiştiğini vurgulayan Özkırım, “Kendi kovanlarımızı baz alarak kovan başı rekoltenin iki kilo olduğunu düşünüyorum. Hacettepe Üniversitesi, her yıl Anzerli arıcılarımızla birlikte bu dağlarda arıcılık yapacak. Onlara sadece laboratuvarda değil, dağlarda da yoldaş olacağız.” dedi.

Özkırım, önce pazarlama işinin yapıldığını, şimdi de kalitenin güvence altına alındığını belirterek, “Diğer ballarda benzer çalışmalar yapılıyor. Avrupa Birliği coğrafi işaretinde flora ve referans bal daha ön planda. Türkiye’de, bu yaptığımız çalışma ilk.” diye konuştu.

Arı ve ayıların iklim değişiminin en önemli göstergesi olan iki canlı grubu olduğunu belirten Özkırım, şunları ekledi:

“Genellikle coğrafi işaret çalışmalarında bir yerin balını tanımlarken beş yıl üst üste flora ve referans bal çalışması yapılır. Sonra beş yılın ortalaması alınır. O beş yılın ortalaması alınır ve daha sonraki yıllar hep o ortalama kullanılır. Bizim geliştirdiğimiz bu yöntem tamamen iklim değişikliğine bağlı. Her yıl Hacettepe Üniversitesi’nin mühürlü kovanı olacak. Çünkü her yıl çiçek aynı ama arının ziyaret ettiği çiçek farklılaşıyor. Çünkü nem, sıcaklık ve iklim değişiyor. Bu da rekolteyi etkiliyor. Bu çalışma Anzer balının güvenli adımı olacak. Şu anda Slovenya’da yapılan coğrafi işaret çalışmalarında Anzer Balı örnek olarak gösteriliyor.”

Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel, bu çalışmanın Anzer balının kalitesini ve geleceğini ipotek altına alacağını belirtti.

Anzer Çiçekliköy Muhtarı Aslan Arıcan ise, Anzer balının sahtesinin çok olduğunu ve bu sahteciliklerin önüne geçmek için bu çalışmaların yapıldığını söyledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hacettepe Üniversitesi İkizdere rize Sağlık Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP