DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 2146146-0.73187%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

18:34

AKŞAMA KALAN SÜRE

Ankara’nın başkent oluşunun 101. yılı dolayısıyla resepsiyon verildi
5 okunma

Ankara’nın başkent oluşunun 101. yılı dolayısıyla resepsiyon verildi

ABONE OL
Ekim 13, 2024 08:57
Ankara’nın başkent oluşunun 101. yılı dolayısıyla resepsiyon verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), başkent Ankara’nın kuruluşunun 101. yıl dönümünü görkemli bir resepsiyonla kutladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, eşi Nursen Yavaş ile birlikte Yenimahalle’deki bir otelde düzenlenen resepsiyona ev sahipliği yaptı. Siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve diplomatik misyonların temsilcileri bu özel gecede bir araya geldi.

Başkan Yavaş, yaptığı konuşmada Ankara’nın başkent olmasının sadece coğrafi bir tercih olmadığını vurguladı. Bu seçimin, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinin ve yeni Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

Yavaş, “Ankara, 1290’dan beri ‘Ahi Cumhuriyeti Başkenti’ olarak tarih sahnesinde yer almıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı bu şehirden yönetti ve Ankara, bağımsızlık mücadelesinin kalbi oldu. 13 Ekim 1923’te başkent ilan edilmesi, yalnızca bir şehir için yeni bir unvan değil, yeni Cumhuriyet’in modern, bağımsız ve çağdaş kimliğinin bir yansımasıydı. Ankara, Türkiye’nin çağdaş uygarlık yolculuğunun simgesi olarak bu tarihi görevi üstlendi ve ülkemizin tarihinin en önemli dönüm noktalarının merkezine oturdu” dedi.

Başkan Yavaş, Ankara’nın tarih boyunca pek çok medeniyetin izlerini taşıdığını, Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi önemli uygarlıkların bu kentin zengin tarihine katkıda bulunduğunu belirtti.

Yavaş, İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırılarına da değindi ve Gazze’deki durumun tüm insanlık için büyük bir acı kaynağı olduğunu ifade etti. “Sivil kayıplar, özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinde ağır bir etki yaratmaktadır. Yaşananlar uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırıdır. Barışın sağlanması için acil bir diyalog ve uzlaşıya ihtiyaç vardır. Uluslararası toplumun insani yardım çalışmalarını hızlandırması ve bu trajedinin son bulması için ortak çaba göstermesi şarttır. Her bir canlının yaşam hakkına saygı duyulmalı ve geleceğimizin teminatı olan çocuklar için güvenli bir ortam sağlanmalıdır.

Unutmayalım ki barış, yalnızca bir hedef değil, aynı zamanda insanlık onurunun gereğidir. Tüm ülkeleri, bu trajedinin durdurulması için dayanışmaya ve adaletin sağlanmasına davet ediyoruz. Birlikte, daha güvenli bir gelecek için el birliğiyle çalışalım. Nitekim bu noktada fikrimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi ‘Yurtta barış, dünyada barış’tır. Göreve geldiğimiz günden beri tarihi sorumluluğumuzun farkında olarak Atatürk’ün bizlere bıraktığı bu mirasa ve ‘gönlünde özel bir yeri olduğunu’ ifade ettiği Ankara halkına layık olmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Yavaş, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Ankara’nın başkent olmasına katkıda bulunan tüm devlet büyüklerine, kurtuluş kahramanlarına ve şehitlere minnettarlığını dile getirdi.

Seymen ekibinin gösteri sunduğu resepsiyonda, Yavaş ve Gana’nın Ankara Büyükelçisi Nicholas Peter Andoh karşılıklı “Ankara havası” oynadı. Bazı büyükelçiler ve katılımcılar da onlara eşlik etti.

Kaynak: AA / Ömer Olcay – Güncel

Ankara Büyükşehir Belediyesi Uluslararası İlişkiler Yerel Haberler Politika Güncel ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP