Ankara’nın Polatlı ilçesi, Türkiye’nin soğan deposu olarak biliniyor. Ancak bu yıl, olağanüstü sıcaklıklar nedeniyle soğan üretimi ciddi bir darbe aldı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, soğanların tarlada yanmasına neden oldu ve rekoltede geçen yıla göre %70’lik bir düşüş bekleniyor.
Polatlı, geniş soğan tarlaları ve depolarıyla Türkiye’nin önde gelen soğan üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. 2021 yılında tescil edilen “Polatlı Soğanı”, Türkiye’nin soğan ihtiyacının %36’sını karşılıyor. Ancak bu yılın aşırı sıcakları, bu önemli tarım ürününün üretimini olumsuz etkiledi.
Polatlı’nın Ilıca mahallesinde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, sıcaklıkların soğanların hastalanmasına ve su kıtlığına yol açtığını belirtiyor. Yürekli, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” diyor.
Yürekli, rekoltenin düşük olduğunu ve soğanların çoğunun yandığını ifade ediyor. “Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle” şeklinde konuşuyor.
Yürekli, soğanın tarladaki fiyatının 6 ila 7 lira olduğunu, pazarda ise 10 ila 12 lira olduğunu belirtiyor. “Kışın ise 15 ila 20 lira olur. 10 ila 15 lira da olsa şimdi kurtarmaz. Maliyet yüksek verim az. Rekolte düşük. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş” şeklinde konuşuyor.
”
GENEL
18 saat önceGÜNDEM
18 saat önceGÜNDEM
19 saat önceGÜNDEM
19 saat önceGÜNDEM
19 saat önceGENEL
19 saat önceGENEL
19 saat önce