DOLAR 34,1135 0.28%
EURO 38,1071 0.11%
ALTIN 2.857,561,01
BITCOIN 21654942.41854%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ankara’da Prostat Kanseri Farkındalık Etkinliği Düzenlendi
12 okunma

Ankara’da Prostat Kanseri Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

ABONE OL
Eylül 9, 2024 09:56
Ankara’da Prostat Kanseri Farkındalık Etkinliği Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, “Prostat Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında Kızılay Metro İstasyonu’nda bir farkındalık etkinliği düzenledi. Etkinlik, metro istasyonunun Yüksel Caddesi girişinde bir stant kurularak gerçekleştirildi. Stantta broşürler ve çeşitli hediyeler dağıtıldı. Broşürler, prostat kanseri hakkında bilgi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştı.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prostat kanserinin dünya genelinde 50-70 yaş aralığındaki erkeklerde sıkça görülen bir kanser türü olduğunu belirtti. Başar, bu yaş grubundaki her 8 erkekten birinde prostat kanseri riskinin olduğunu vurgulayarak, bu kadar yüksek bir risk taşıyan bir kanser türünde farkındalığın artması gerektiğini ifade etti.

“Prostat kanseri, tedavi edilebilir kanserlerin başında gelir,” diyen Başar, Türkiye’de her yıl yaklaşık 30-35 bin erkeğe prostat kanseri teşhisi konulduğunu, ancak bunlardan yalnızca 5 bin ila 6 bininin doktora başvurduğunu söyledi. Bu durum, prostat kanserine yakalanan erkeklerin büyük bir kısmının tedaviye erişimde gecikme yaşadığını gösteriyor. Başar, “Prostat kanseri, tedavi edilebilir kanserlerin en başında geliyor. Özellikle 50-70 yaş aralığındaki erkekleri etkileyen bu hastalıkta erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulamak için bu farkındalık etkinliğini düzenledik,” dedi.

Prof. Dr. Başar, erken tanının önemini vurgulayarak, prostat kanserinin erken teşhis edilmesi durumunda yüzde 90-95 oranında radikal tedaviye ulaştırılabildiğini ve hastalığın tamamen iyileşmesinin mümkün olduğunu belirtti. “Tedavi seçenekleri oldukça fazla. Tedavi seçimi, hastaya göre değişkenlik gösteriyor. Radikal prostatektomi ameliyatından ışın tedavisine, fokal tedavilere, hormon tedavisine ve hatta lutesyum tedavilerine kadar geniş bir yelpazede seçeneklerimiz mevcut,” diye ekledi.

Prof. Dr. Başar, “Bugün kendinize bir iyilik yapın. PSA’nıza baktırın” çağrısında bulunarak, erkekleri düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaya teşvik etti.

Kaynak: AA / Sağlık

İl Sağlık Müdürlüğü Prostat Kanseri Prostat Kanseri Kızılay Sağlık Güncel ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP