DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 22466230.22928%
İstanbul
23°

AÇIK

16:19

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Ankara’da Osmanlı Hamamı ve Tabakhane Gün Yüzüne Çıktı
2 okunma

Ankara’da Osmanlı Hamamı ve Tabakhane Gün Yüzüne Çıktı

ABONE OL
Eylül 28, 2024 10:56
Ankara’da Osmanlı Hamamı ve Tabakhane Gün Yüzüne Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’nın Ulus semtinde bulunan Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark projesi kapsamında yapılan restorasyon ve kazı çalışmalarında, Osmanlı dönemine ait bir hamam ve tabakhane gün yüzüne çıkarıldı. Osmanlı’nın ilk hamam örnekleri ile benzer özellikler taşıyan bu yapı, projenin tamamlanmasıyla birlikte kentin kültür hayatına kazandırılacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Alanı’ndaki kazı çalışmalarına 2022 yılında başlamıştı. Kazıların bu yılki bölümü ise 28 Haziran’dan itibaren 13 işçi ve 2 arkeolog ile yürütülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izinle Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirilen çalışmalarda, Osmanlı’nın ilk dönemlerine ait bir hamam keşfedildi. Hamamın ön tarafında ise bir debbağhane (tabakhane) bulundu. Soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve hamamın suyunu sağlayan sarnıç bölümleri birbirine simetrik bir şekilde dizilmiş olan yapı, 2026 yılında tamamlanması planlanan proje kapsamında, Ankara’nın kültürel mirasına katkı sağlayacak.

‘TÜCCARLARA AİT OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı Umut Alagöz, bu yıl yaptıkları kazılarda Osmanlı hamamının tüm bölümlerini ortaya çıkardıklarını belirtti. “Bu alan Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kentin kalbinin attığı, önemli kamusal yapılarının yer aldığı bir merkezdi. Roma dönemindeki gibi, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de burası canlılığını koruduğunu, şu an içinde bulunduğumuz yapıdan görebiliyoruz. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine geldiğimizde, Hatip Çayı’nın hemen kenarında, özellikle Osmanlı döneminde önemli bir iş kolu olan dericiliğin geliştiğini görüyoruz. Bu yapının da dericilere ait olduğunu düşünüyoruz. O dönemde debbağhane hamamı olarak bilinen bir hamam yapısı. Milattan sonra 12’nci yüzyıla geldiğimizde Selçuklu’nun burada teşkilatlandığını, özellikle ahilerle kentte önemli bir sosyal yapı oluşturduğunu görüyoruz. İçerisinde bulunduğumuz hamam yapısının da yine ahilerde önemli bir iş kolu olan dericilikle uğraşan tüccarlara ait olduğunu ve bu dericilere ait debbağhane hamamı olduğunu arkeolojik kazı çalışmalar bize gösteriyor.” dedi.

‘TAM PLANIYLA GÖRDÜK’

Hamamda kullanılan mimarinin Roma yapılarına olan benzerliğine dikkat çeken Alagöz, “2024 yılı çalışmaları oldukça verimli geçti. 2022 yılında sondajlarla kısmen açığa çıkardığımız hamam yapısını, 2024 çalışmalarıyla tam planıyla görmüş olduk. Roma’dan Bizans’a, Bizans’tan ise Selçuklu ve Osmanlı’ya süregelen hamam mimarisinin olmazsa olmazı simetrik planlı odaların yerleşmesi, bu hamam yapısında da görülüyor. Soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve hamamın suyunu sağlayan sarnıç bölümleri birbirine simetrik bir şekilde dizilmiş vaziyette. Osmanlı dönemine ait çok önemli bir hamam yapısı, Ankara’nın kültür hayatına kazandırılacak. Osmanlı döneminde yaklaşık 18’inci, 19’uncu yüzyıla kadar kullanım gördüğünü düşündüğümüz Roma Tiyatrosu ile birlikte burada yapılacak olan Arkeopark projesine ve Ankara kültür hayatına önemli bir katkı sunacağını, görsel açıdan buraya ziyarete gelen vatandaşın memnun olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber-Kamera Aybala MELEK-Canberk ÖZTÜRK ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Osmanlı Güncel Ankara Kültür Yaşam Roma Ulus

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.