DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144996-1.48255%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ankara’da Lenfoma Farkındalık İçin Bisiklet Turu Düzenlendi
11 okunma

Ankara’da Lenfoma Farkındalık İçin Bisiklet Turu Düzenlendi

ABONE OL
Eylül 12, 2024 07:44
Ankara’da Lenfoma Farkındalık İçin Bisiklet Turu Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’da, doktorlar ve sağlık çalışanları, lenfoma hastalığına dikkat çekmek için bisiklet turu düzenledi.

Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği hekimleri, “Dünya Lenfoma Farkındalık Günü” kapsamında Atatürk Orman Çiftliği Gazi Park’ta “Lenfoma İçin Pedalla” etkinliğini gerçekleştirdi. Bisiklet turuna katılan doktorlar ve sağlık çalışanlarına, lenfoma tedavisini tamamlamış hastalar ve yakınları da Gazi Park’ta eşlik etti. Hastanenin başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, lenfomanın erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, “Bugün ‘Lenfoma için pedalla’ diyoruz. Lenfoma hakkında farkındalık yaratmak, ‘Farkında ol, risk alma’ mesajını vermek istiyoruz. Lenfoma önlenebilirliği konusunda farkındalığı artırmak çok önemli. Lenfoma, önlenebilir hastalıklar arasında yer alıyor. Lenfomaya karşı bazı risk faktörleri bulunuyor. Obeziteyle mücadele etmek, sigara kullanmamak, alkol tüketimini sınırlamak ve günlük düzenli egzersiz yapmak lenfoma riskini azaltmaya yardımcı olabilir” dedi.

‘ERKEN EVREDE YÜZDE 95’E VARAN BAŞARI MÜMKÜN’

Lenfoma belirtilerini açıklayan Prof. Dr. Altuntaş, şunları söyledi: “38 derecenin üzerinde ateş, son 6 ayda vücut ağırlığında yüzde 10’dan fazla azalma, gece terlemesi, koltuk altı, boyun ve kasıklarda elle hissedilebilen şişlikler, halsizlik, kaşıntı gibi belirtiler görülüyorsa doktora başvurulması gerekmektedir. Bu şekilde erken teşhis mümkün olur. Lenfoma, tamamen yok edilebilen bir kanser türüdür. Erken evrelerde bazı lenfoma türlerinde yüzde 95’e varan başarı sağlanabilir. Bu nedenle erken teşhisin önemini vurgulamak istiyoruz. Günün sloganımız ‘Farkında ol, risk alma’dır. Lenfomalı hastalara, tam doz ve tam sürede tedavilerini almaları ve tedavilerini aksatmamaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.”

Prof. Dr. Altuntaş, lenfoma hastalığında yeni tedavi yöntemleri geliştirmek için klinik çalışmaların yapılmasının gerekliliğini vurgulayarak, hastalara klinik araştırmalarında gönüllü olmaları çağrısında bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara Sağlık Güncel Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP