DOLAR 34,0881 -0.07%
EURO 38,2138 0.1%
ALTIN 2.872,06-0,10
BITCOIN 2139676-0.65424%
İstanbul
23°

AÇIK

05:21

SABAHA KALAN SÜRE

Ankara’da Katı Atık Tesisiyle 200 Bin Ev Elektrikleniyor
21 okunma

Ankara’da Katı Atık Tesisiyle 200 Bin Ev Elektrikleniyor

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 08:57
Ankara’da Katı Atık Tesisiyle 200 Bin Ev Elektrikleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’nın Sincan ilçesinde bulunan bir katı atık tesisi, günlük 4.500 ton çöpten elde ettiği elektrikle yaklaşık 200.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor.

Bu tesisi 12 yıl önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ihale yoluyla alan bir şirket, atıkların entegre bir şekilde işlenmesini sağlıyor.

Sincan’daki tesise her gün yaklaşık 4.500 ton karışık çöp geliyor. Burada çöpler, çeşitli işlemlerden geçirilerek kategorilere ayrılıyor.

Plastik ve kağıt geri dönüşüme gönderilirken organik atıklar ise “biyometanizasyon” sistemiyle işleniyor. Bu sistemde organik atıklar, özel bakterilerle çürütülerek metan gazı elde ediliyor.

Metan gazı ile üretilen elektrik, TEİAŞ aracılığıyla şehir şebekesine aktarılıyor ve böylece yaklaşık 200.000 haneye elektrik sağlanıyor.

ITC Katı Atık Yönetimi İş Geliştirme Direktörü Ali Rıza Öner, Türkiye’de 11 şehirde 13 katı atık bertaraf tesisi bulunduğunu belirtiyor.

Öner, tesise gelen çöplerin ayrıştırıldığını ve geri dönüşüm için kategorilere ayrıldığını söylüyor. Her gün yaklaşık 4.500 ton çöpün tesise ulaştığını belirtiyor.

Çöplerin önce tartıldığını ve daha sonra toplama havuzuna aktarıldığını belirten Öner, çöplerin organik ve organik olmayan olarak ayrıştırıldığını ifade ediyor.

Elde edilen plastik ve kağıt geri dönüşüme gönderilirken organik atıkların biyometanizasyon tanklarına gönderildiğini ifade eden Öner, şunları söylüyor:

“Özel ısıtılmış tanklarda, 21 gün boyunca 55 derece sıcaklıkta özel bakterilerle metan gazı üretiliyor. Üretilen gazı elektriğe çeviriyoruz ve bu da TEİAŞ aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanında kullanılıyor. Yaklaşık 200.000 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Evimizden çıkardığımız çöp yenilenebilir enerji sayesinde yeniden evlere dönüyor. Çöpü üreten kişiyle elektriği tüketen kişi aynı.”

Öner, üretilen çöp miktarının ekonomik bir gösterge olduğunu belirtiyor. Afrika’da kişi başı 250 gram çöp üretilirken, ABD’de 3,5 kilogram, Türkiye’de ise kişi başı 1 kilogram çöp üretiliyor.

Türkiye’de günlük ortalama 80.000 ton çöp üretildiğini ve bu miktarın şehirlere göre değiştiğini ifade eden Öner, “Yaz aylarında çok daha fazla sebze ve meyve tüketildiği için organik atık miktarı artarken kış aylarında bu oran düşüyor. Örneğin Kurban Bayramı’nda çöpteki protein miktarı artıyor. Biz de buna göre sistemdeki bakteri sayısını artırıyoruz. Türkiye genelinde bertaraf edilen çöpün yüzde 22’si bizim şirketimiz tarafından işleniyor.” diye konuşuyor.

Şu anda tesiste çok ileri bir teknoloji kullandıklarını belirten Öner, çöplerin kaynağında ayrıştırılmasının işlerini daha da kolaylaştıracağını vurguluyor. Kaynağında ayrıştırılan çöpün daha fazla enerjiye dönüşeceğini belirten Öner, vatandaşlardan çöpleri evlerinde ayrıştırmalarını rica ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

ankara Çevre Belediye Enerji Teknoloji Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP