DOLAR 33,9942 -0.21%
EURO 38,0583 0.34%
ALTIN 2.827,170,88
BITCOIN 21520824.73106%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Ankara'da görev süresi sona eren ABD Büyükelçisi Flake, Türkiye'deki deneyimlerini anlattı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Ankara'da görev süresi sona eren ABD Büyükelçisi Flake, Türkiye'deki deneyimlerini anlattı | Dış Haberler
12 okunma

Ankara'da görev süresi sona eren ABD Büyükelçisi Flake, Türkiye'deki deneyimlerini anlattı | Dış Haberler

3 yıldır ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan ve görev süresi dolan Jeff Flake, Türkiye'deki deneyimlerini anlattı. Flake, Türkiye'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu, 3 yıl önce buraya gelmek için sabırsızlandığını ifade ederek, şimdi ayrılmanın çok zor geldiğini söyledi. Flake, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik iki ülkenin müttefiklik ilişkisinin 70 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirtti ve "Beyaz Saray'a kim gelirse gelsin, ister Cumhuriyetçi ister Demokrat, Türkiye ile ilişkileri sağlam kalacak, müttefik kalacak." dedi. Sporla da yakından ilgilenen Flake, Türkiye maçlarını izlerken çok eğlendiğini söyledi ve "En iyisi belki...

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 10:46
Ankara'da görev süresi sona eren ABD Büyükelçisi Flake, Türkiye'deki deneyimlerini anlattı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye’deki görev süresini “başka bir görevle karşılaştıramayacağını” belirterek, iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkisinin önemini vurguladı. 70 yılı aşkın bir süredir devam eden bu bağın, kendisine benzersiz deneyimler sunduğunu ifade eden Flake, Ankara’daki hayatını ve ABD-Türkiye ilişkilerini AA muhabirine anlattı.

Üç yıl önce Ankara’ya gelmek için heyecanlandığını söyleyen Flake, şimdi ayrılmanın oldukça zor olduğunu belirtti. Türkiye’nin kendisine diğer ülkelerden farklı deneyimler sunduğunu belirten Flake, Büyükelçilik konutunun, ABD’nin Bağımsızlık Günü, Cadılar Bayramı ve Paskalya gibi özel günlerde büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Flake, Büyükelçilik konutunda bulunan ve çok önemsediği eski ABD Başkanı Abraham Lincoln tarafından yazılmış bir mektubu gösterdi. Konutta en çok sevdiği yerin ise “sinema salonu” olduğunu belirtti. 1950’lerdeki bir sinema salonunu andıran bu mekanda, ailesiyle birlikte maç, film ve televizyon programları izlediklerini ve bu salonda vakit geçirmekten keyif aldığını ifade etti.

"TÜRKİYE'DE ELÇİ OLMAYI, BAŞKA BİR GÖREVLE KARŞILAŞTIRAMAYIZ"

Flake, Türkiye’de elçi olmanın, Senato’daki 18 yıllık Washington deneyiminden çok farklı olduğunu belirterek, “Bu denizaşırı hayat bizim için farklı. Bunu başka bir görevle karşılaştıramayız.” dedi. Türkiye’de birçok şehri birden fazla kez ziyaret ettiğini belirten Flake, eşiyle birlikte yaptıkları seyahatlerdeki anılarını paylaştı.

Flake, 5 çocuğuyla birlikte Kapadokya’da sıcak hava balonu ile uçtuklarını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Anıtkabir’i ziyaret ettiklerini söyledi. Ayrıca ABD’den gelen aile üyelerinin Ankara’yı ziyaret ettiğini ve Ayasofya’da aile fotoğrafları çektirdiklerini anlatan Flake, “Ayasofya’nın manzarasını izlemeyi çok seviyoruz, asla eskimez. Gerçekten çok güzel bir yer. Tüm arkadaşlarımızı ve ailemizi de oraya götürdük.” dedi.

KAPALIÇARŞI ÇATISINDAKİ “JAMES BOND”

Sosyal medyada büyük ilgi gören, Kapalıçarşı’nın çatısında koşarken çekilen fotoğrafı için Flake, “Bu eğlenceliydi, çok eğlenceliydi, James Bond gibi.” dedi. Türkiye’nin kıyılarını gezmekten keyif aldığını söyleyen Flake, Akdeniz ve Ege sularında yüzdüğünü ve zıpkınla aslan balığı avladığını belirtti.

Türkiye’deki en çok beğendiği yerin İstanbul Boğazı olduğunu söyleyen Flake, Asya kıtasından Avrupa kıtasına yüzme deneyimini “harikaydı” olarak tanımladı. Ayrıca yakın zamanda ziyaret ettiği Karadeniz Bölgesi’nde gördüğü yeşilliğin kendisini etkilediğini belirtti.

“FİLENİN SULTANLARI, ONLAR ÇOK İYİLER”

Flake, Türkiye’de Türkçe öğrenmeyi denediğini ancak zorlandığını itiraf etti. Türkçe olarak “Kuzu eti sevmiyorum.” diyen Flake, geleneksel Türk yemeklerinden en çok kebap yemeyi sevdiğini söyledi. Sporla da yakından ilgilenen Flake, Türkiye’de profesyonel spor izleme imkanına sahip olduklarını ve Amerikan futbolundan farklı olarak futbolu sevmeye başladıklarını söyledi.

Flake, Fenerbahçe ve Beşiktaş takımlarının futbol maçlarını izlediğini, basketbol maçlarına gittiğini ve Türk liglerini “çok iyi” bulduğunu ifade etti. “Maçları izlerken eğleniyoruz. En iyisi belki de kadın voleybolu: Filenin Sultanları, onlar çok iyiler.” diyen Flake, Türk halkının cömertliğinden bahsetti ve ABD’ye beraberinde götüreceği hediyeleri ve anıları olduğunu belirtti.

UNUTULMAZ BİR AN

Flake, 3 yıllık görev süresi boyunca unutamayacağı birçok anı biriktirdiğini ancak 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin kendisini derinden etkilediğini dile getirdi. “Deprem zamanında, deprem bölgesine gitmek ve dünyanın Türkiye’ye yardım etmek için bir araya geldiğini görmek… Bunun nedeni, dünyanın diğer bölgelerini doğal afetler vurduğunda Türkiye’nin dünyanın geri kalanına yardım etmesiydi. Amerika ve dünyanın geri kalanı, Türkiye’ye borcunu ödüyordu.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-ABD MÜTTEFİKLİK İLİŞKİSİ

Flake, Türkiye-ABD ilişkilerinin 70 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini belirterek, müttefikliğin önemini vurguladı. Bugün ilişkilerin her zamankinden daha güçlü olduğunu ve ticaret ile turizm bakımından da geliştiğini ifade eden Flake, “Türkler ABD’ye gidiyor, ABD’de birçok Türk ziyaretçi var. ABD’liler buraya geliyor. Bu, eğitim fırsatlarını artırıyor. Bunun giderek arttığını görmek harika.” dedi.

ZOR ANLAR

Flake, Türkiye’deki görev süresi boyunca zorlandığı anlara da değindi. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ilk döneminde Washington’da birçok kişinin “Türkiye şimdi ne yapacak? Türkiye nasıl yanıt verecek?” sorusunu sorduğunu belirten Flake, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine saygı duyarak Montrö Sözleşmesi’ni devreye sokmasının kendilerine yardımcı olduğunu söyledi.

Flake, “Mesela, NATO’nun İsveç ve Finlandiya’yı da içine alarak genişlemek istemesi ve Türkiye’nin rıza vermemesi nedeniyle zor zamanlar oldu, bu zordu. Çünkü Washington’dakiler ‘Bu daha hızlı olabilir mi?’ diye konuşuyordu. Evet oldu, eninde sonunda oldu. Türkiye’nin de gerçek kaygıları vardı ve bunlar giderildi, böylece herkes için kazan-kazan durumu oluştu.” ifadelerini kullandı.

“BEYAZ SARAY’A KİM GELİR GELSİN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER SAĞLAM KALACAK”

Yeni bir seçim dönemine giren ABD’nin dış politikasına yönelik değerlendirmede bulunan Flake, “Ben bir Demokrat tarafından atanan bir Cumhuriyetçiyim, bu farklı bir şey. Beyaz Saray’a kim gelirse gelsin, ister Cumhuriyetçi ister Demokrat, Türkiye ile ilişkileri sağlam kalacak, müttefik kalacak. Capitol Hill’deki meslektaşlarımın ve yönetimdeki kişilerin, bu ilişkinin önemli olduğunu bildiklerini biliyorum.” dedi.

Türkiye’ye geldiği andan şu ana kadar Türk halkı tarafından nezaketle karşılandığını söyleyen Flake, “Buradaki insanların, bu ortaklığa, sahip olduğumuz bu ittifaka değer verdiğimizi bilmelerini istiyorum, bu bizim için önemli.” dedi. Türkiye’nin dış politikasına değinen Flake, “(Türkiye) İyilik için bir güç, güçlü bir müttefik ve bu önemli.” ifadelerini kullandı.

“EN ÇOK HATIRLADIĞIM ŞEY TÜRK HALKINI NEZAKETİ VE CÖMERTLİĞİ”

Cheryl Flake, Ankara’dan ayrılacağı için üzüldüğünü ancak Türkiye’yi güzel anılarla hatırlayacağını vurguladı. “Bu kadar çok arkadaş edineceğimi ve bu güzel ülkeye bu kadar bağlanacağımı hiç düşünmemiştim. Bu yüzden çok zor olacak.” diyen Cheryl Flake, Türkiye’ye daha önce üniversitedeyken bir müzik grubuyla geldiğini ancak ABD Büyükelçisi’nin eşi olarak geri döneceğini hiç hayal etmediğini söyledi.

“Üniversitedeyken buraya geldiğimde bu ülkenin güzelliği hafızamda kalmış ama en çok hatırladığım şey, Türk halkının nezaketi ve cömertliği.” diyen Cheryl Flake, Büyükelçilik konutunda vakit geçirmekten zevk aldığını söyledi. 5 yaşında ebeveynlerinden piyano çalmayı öğrendiğini belirten Cheryl Flake, konutta pazar günleri piyano çaldığını ifade etti.

İSTANBUL'DA TEKNEYLE AÇILARAK İSTANBUL BOĞAZ'INI İZLEMEK

Cheryl Flake, beşinci denemelerinde ancak Kapadokya’da balona binmeyi başarabildiklerini anlatarak “Sonunda oldu ve rüzgar bizimleydi, muhteşemdi. Yüzmek gibiydi, büyülüydü bunu sevdik.” dedi. Eşi Büyükelçi Flake’in Kapalıçarşı’nın çatısında çekilen fotoğrafını gösteren Cheryl Flake, “İşte bu da Jeff’in favorisi. Google’da arama motoruna ‘James Bond Kapalı Çarşı’ yazınca karşınıza çıkan ilk resim bu oluyor, gerçek James Bond değil, bu çok komik.” ifadesini kullandı. Türkiye’de en çok İstanbul’da tekneyle açılarak boğazı izlemekten keyif aldığını söyleyen Cheryl Flake, Türkiye’de en sevdiği geleneksel tadın, dondurma ve en beğendiği yerin de Göcek olduğunu belirtti. “Göcek’i seviyorum. Daha sessiz bir yer, suyu güzel ve sıcak, çok seviyorum. Bana büyüdüğüm Güney California’yı hatırlatıyor.” diyen Cheryl Flake, Türkçe öğrenmekte zorlandığını itiraf etti ve öğrendiği Türkçe kelimeleri, “Nasılsınız?”, “Çok teşekkür ederim.” olarak sıraladı.

Eşi gibi tenis oynayan Cheryl Flake, Paris Yaz Olimpiyatları’nda Türk ve ABD takımları için tezahürat yapacağını dile getirerek, “Kadın voleybol takımının kaptanı Eda’yı biliyoruz. Onları Olimpiyatlar’da izleyeceğimiz için heyecanlıyız.” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlere değinen Cheryl Flake, deprem bölgesinde bir kız çocuğuyla çektirdiği fotoğrafı göstererek, “Burası deprem bölgesi, bunlar bağışlanan (konteyner) evler. Bu güzel kız yanıma geldi ve bana kocaman sarıldı, onunla bir fotoğraf çektirdik.” ifadelerini kullandı.

Cheryl Flake, Türkiye’de unutamayacağı bir anı ise şöyle anlattı: “Depremi ve Ankara’daki insanların Gaziantep’te hayatını kaybedenlerin yasını nasıl tuttuklarını unutamıyorum. Sanki tüm ülke evlerini, aile üyelerini ve sevdiklerini kaybedenler için yas tuttu. Bu yüzden bunun bizim için çok etkileyici olduğunu söylemeliyim. Zor bir zamandı.”

Cheryl Flake, Türkçe konuşarak, bu ayrılığın bir “güle güle” olmadığını, sadece “sonra görüşürüz” olduğunu da sözlerine ekledi.

*Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir. Temsilidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP