DOLAR 34,1046 0.22%
EURO 38,0811 0.04%
ALTIN 2.840,940,42
BITCOIN 21543991.80514%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ankara’da görev süresi sona eren ABD Büyükelçisi Flake, Türkiye’deki deneyimlerini anlattı Açıklaması
6 okunma

Ankara’da görev süresi sona eren ABD Büyükelçisi Flake, Türkiye’deki deneyimlerini anlattı Açıklaması

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 08:56
Ankara’da görev süresi sona eren ABD Büyükelçisi Flake, Türkiye’deki deneyimlerini anlattı Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye’deki görev süresini, diğer görevleriyle kıyaslanamayacak kadar özel ve anlamlı bulduğunu belirtti. 70 yılı aşkın bir süredir devam eden Türkiye-ABD müttefikliğinin önemini vurgulayan Flake, bu özel ilişkinin kendisini derinden etkilediğini ifade etti.

Ankara’da görev süresi sona eren Büyükelçi Flake, AA muhabirine Türkiye’deki hayatını, deneyimlerini ve ABD-Türkiye ilişkilerini anlattı. Flake, 3 yıl önce Türkiye’ye gelmek için heyecan duyduğunu, şimdi ise ayrılmanın çok zor geldiğini söyledi.

Flake, Türkiye’deki görev süresinin, diğer görevlerinden farklı bir deneyim sunduğunu belirterek, Büyükelçilik konutunun, ABD’nin bağımsızlık günü, Cadılar Bayramı ve Paskalya gibi özel günlerde büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Büyükelçilik konutunda bulunan eski ABD Başkanı Abraham Lincoln’e ait bir mektubu gösteren Flake, bu mektubu çok önemli bulduğunu ifade etti. Konutta en sevdiği alanın ise sinema salonu olduğunu belirten Flake, burada ailesiyle birlikte maçlar, filmler ve televizyon programları izleyerek keyifli vakit geçirdiklerini söyledi.

Flake, Türkiye’de çok sayıda şehri ziyaret ettiğini belirterek, eşiyle birlikte Kapadokya’da sıcak hava balonuyla gün doğumunu izlediklerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Anıtkabir’i ziyaret ettiklerini ve Ayasofya’nın manzarasını izlemeyi çok sevdiklerini anlattı.

Flake, sosyal medyada büyük ilgi gören Kapalıçarşı’nın çatısında koşarken çekilen fotoğrafını “James Bond gibiydi, çok eğlenceliydi” şeklinde yorumladı. Ayrıca Türkiye’nin kıyılarında zıpkınla balık avladığını, İstanbul Boğazı’nda Asya kıtasından Avrupa kıtasına yüzdüğünü ve Karadeniz’in yeşilliğini keşfettiğini belirtti.

Flake, Türkçe öğrenmeyi denediğini ancak zorlandığını itiraf etti. Geleneksel Türk yemeklerinden en fazla kebap yemeyi sevdiğini belirten Flake, Türk spor liglerini de çok beğendiğini ve özellikle kadın voleybol takımını “Filenin Sultanları” olarak nitelendirerek, “Onlar çok iyiler” dedi.

Büyükelçi Flake, Türk halkının çok cömert olduğunu vurgulayarak, ABD’ye beraberinde götüreceği birçok hediye ve anı olduğunu belirtti. Flake, Türkiye’den aldıkları havluların “sonsuza kadar yeteceğini” söyledi.

Büyükelçi Flake, 3 yıllık görev süresi boyunca birçok unutulmaz anı biriktirdiğini ancak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin kendisini derinden etkilediğini dile getirdi. Deprem bölgesine giderek dünyanın Türkiye’ye yardım etmek için bir araya geldiğini görmek, kendisini duygulandırdığını ifade eden Flake, Türkiye’nin geçmişte diğer ülkelerde yaşanan doğal afetlerde gösterdiği yardımseverliğin karşılığının verildiğini belirtti.

Türkiye-ABD ilişkilerinin her zaman olduğundan daha güçlü olduğunu vurgulayan Flake, ticaret ve turizmde yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, “Türkler ABD’ye gidiyor, ABD’liler buraya geliyor. Eğitim fırsatları artıyor. Bunun giderek arttığını görmek harika” dedi.

Flake, Türkiye’deki görev süresi boyunca Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ilk döneminde yaşanan zorlukları da hatırlattı. Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi’ni devreye sokmasının ABD’ye yardımcı olduğunu belirten Flake, NATO’nun genişleme süreciyle ilgili yaşanan anlaşmazlıkları da “zor zamanlar” olarak nitelendirdi.

Flake, Türkiye-ABD ilişkisinin geleceği hakkında şunları söyledi: “Ben bir Demokrat tarafından atanan bir Cumhuriyetçiyim. Beyaz Saray’a kim gelirse gelsin, ister Cumhuriyetçi ister Demokrat, Türkiye ile ilişkiler sağlam kalacak, müttefik kalacak. Capitol Hill’deki meslektaşlarımın ve yönetimdeki kişilerin, bu ilişkinin önemli olduğunu bildiklerini biliyorum.”

Flake, Türkiye’nin dış politikasına değinerek, “Bir Amerikalı olarak, Türkiye’nin bölge ve dünya güvenliği için yaptıklarından memnuniyet duyuyoruz. Türkiye iyilik için bir güç, güçlü bir müttefik ve bu önemli” dedi.

Cheryl Flake, Türkiye’den ayrılmanın çok zor olacağını ve Türkiye’yi güzel anılarla hatırlayacağını belirtti. Üniversitedeyken bir müzik grubu ile Türkiye’ye geldiğini hatırlatan Cheryl Flake, ABD Büyükelçisi’nin eşi olarak buraya döneceğini hiç hayal etmediğini söyledi.

Cheryl Flake, Türk halkının nezaketi ve cömertliğinin kendisini en çok etkilediğini belirterek, Büyükelçilik konutunda vakit geçirmekten zevk aldığını söyledi. Konutta pazar günleri piyano çaldığını, yemek salonunda çok sayıda misafir ağırladığını ve “Güneş Odası”nı en çok sevdiğini belirtti.

Cheryl Flake, eşiyle birlikte Kapadokya’da sıcak hava balonuyla uçmayı başardıklarını ve bu deneyimi çok sevdiklerini ifade etti. İstanbul’da tekneyle Boğaz’ı izlemeyi de çok sevdiğini belirten Cheryl Flake, Türkiye’de en sevdiği yerin Göcek olduğunu söyledi.

Cheryl Flake, Türkçe öğrenmekte zorlandığını itiraf ederek, öğrendiği birkaç kelimeyi örneklendirdi. Eşi gibi tenis oynayan Cheryl Flake, Paris Yaz Olimpiyatları’nda Türk ve ABD takımları için tezahürat yapacağını belirtti.

Cheryl Flake, Kahramanmaraş merkezli depremlere değinerek, deprem bölgesinde bir kız çocuğuyla çektirdiği fotoğrafı gösterdi ve depremde hayatını kaybedenler için Türkiye’nin yasını nasıl tuttuğuna tanık olmanın kendisini çok etkilediğini söyledi.

Cheryl Flake, “Bu ayrılık bir ‘güle güle’ değil, sadece ‘sonra görüşürüz'” diyerek, Türkiye’den ayrılmanın buruk bir duygu olduğunu ifade etti.

Jeff Flake Türkiye ankara Diplomasi Politika Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP