DOLAR 34,4465 0.3%
EURO 36,3032 0.16%
ALTIN 2.836,840,10
BITCOIN 31017071.93975%
İstanbul
10°

PARÇALI BULUTLU

19:15

YATSIYA KALAN SÜRE

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda Gıda Analiz Sürecine Detaylı Bakış
20 okunma

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda Gıda Analiz Sürecine Detaylı Bakış

ABONE OL
Ekim 15, 2024 08:44
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda Gıda Analiz Sürecine Detaylı Bakış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak gıda güvenliği için önemli bir rol üstleniyor. Bu laboratuvar, günlük 100 ila 150 arasında numuneyi inceleyerek yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz gerçekleştiriyor.

Bakanlığın web sitesindeki “Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemi” aracılığıyla, gıda denetimleri sonucunda tespit edilen uygunsuzluklar kamuoyuyla paylaşılıyor. Bu sistem, 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8’inci maddesi uyarınca, tüketici sağlığını tehlikeye atan bozulmuş veya değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan firmaların isimlerini, ürün isimlerini, markalarını, parti ve seri numaralarını içeren bilgiler sunuyor. Denetimler sonucu uygunsuz bulunan gıdalar önce piyasadan toplanıyor ve ardından ilgili işletmelere mevzuata uygun olarak para cezaları uygulanıyor.

‘NUMUNE UYGUN DEĞİLSE, TEKRAR ANALİZ YAPILIYOR’

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı, analiz süreçlerini detaylı bir şekilde açıkladı. Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, il ve ilçe tarım müdürlükleri gıda denetçilerinin topladığı numunelerin, laboratuvarın numune kabul birimlerine getirildiğini belirtti. “Mühür, deformasyon, poşet ve sıcaklık kontrolleri yapıldıktan sonra numuneler, Bakanlığın Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi’ne kayıt ediliyor ve barkodlu olarak ilgili laboratuvarlara sevk ediliyor. Gelen numuneler, ilgili birim sorumlusu tarafından personele teslim ediliyor ve analiz süreci başlıyor. Her numune öncelikle çözümleme aşamasından geçiyor. Çözümleme tamamlandıktan sonra cihazlar tarafından inceleniyor. Elde edilen veriler değerlendiriliyor ve ‘uygun’ veya ‘uygun değil’ olarak sınıflandırılıyor. ‘Uygun değil’ olarak değerlendirilen numuneler, doğruluğu sağlamak için tekrar analiz ediliyor. Sonuç netleştikten sonra raporlama gerçekleştiriliyor. Rapor il müdürlüğüne gönderiliyor ve 7 gün içinde ilgili firmaya ‘şahit’ ve ‘itiraz’ hakkını kullanabilmesi için bildirim yapılıyor. Şahit hakkını kullanmak isteyen firmalar, Bakanlığın farklı bir laboratuvarına yönlendirilerek tekrar analiz yaptırabiliyor. Eğer ikinci analizde de ‘uygun değil’ sonucu çıkarsa, ceza işlemleri il müdürlüğü tarafından uygulanıyor” dedi.

‘DÜNYA ÜLKELERİNE DE ANALİZ HİZMETLERİ SUNULUYOR’

Varlık, 23.500 metrekare alan üzerine kurulu laboratuvarın 16 farklı laboratuvar birimine sahip olduğunu ve Türkiye’deki en donanımlı laboratuvarlardan biri olduğunu vurguladı. “Yurt içindeki hizmetlerimizin yanı sıra yurt dışındaki Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelere de analiz hizmetleri sunuyoruz. Bu da laboratuvarımızın güvenilirliğinin ve yetkinliğinin bir kanıtıdır. 185 personelimiz ve ileri teknoloji cihazlarımızla analizler gerçekleştiriyoruz. Avrupa’da bulunan her cihaz ülkemizde ve laboratuvarlarımızda da mevcut. Hatta bazı üstün teknoloji cihazları da analizlerimizde kullanıyoruz” diye ekledi.

Varlık, günlük 100 ila 150 arasında numune aldıklarını ve yılda toplam 18.000 ila 20.000 arası numune işlediklerini ifade etti. “Yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘HAKSIZ CEZALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN HASSASİYET YÜKSEK TUTULUYOR’

Bal ürünlerinde yaklaşık 14 parametrik analiz yapıldığını belirten Varlık, “16 laboratuvar biriminde şeker bileşenleri, HMF proli ve diyastoz analizleri yapılıyor. Diğer birimlerimizde karbon analizi, polen analizi gibi analizler gerçekleştiriliyor. Yağlarda ise yağ asitleri kompozisyonu, steril kompozisyonu ve tohum yağı varlığı belirleniyor. Yağ asitleri analizleriyle zeytinyağına karıştırılmış diğer yağların varlığı tespit edilebiliyor. Cihazlarımız son derece teknolojik, personelimiz çok yetkin. Bu anlamda taklit ve tağşiş konusunda son derece güvenli bir şekilde çalışıyoruz. Et ve et ürünlerinde yaklaşık 22 farklı türe bakabiliyoruz. Binde 1 hassasiyetle yaptığımız analizlerin yanı sıra yüzde 1 hassasiyetle yaptığımız analizler de mevcut. Örneğin kanatlı köfte analizlerinde, içinde yumurta olup olmadığını tespit etmek için yüzde 1 hassasiyetli cihazlar kullanarak haksız cezaların önüne geçmek için hassasiyeti yüksek tutuyoruz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tarım ve Orman Bakanlığı Teknoloji Politika Ekonomi Sağlık Ankara Güncel Hukuk Tarım

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

casino siteleri bahis siteleri