DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2246364-0.05481%
İstanbul
25°

AZ BULUTLU

05:27

SABAHA KALAN SÜRE

Ankara Armudu Hasadı Başladı
4 okunma

Ankara Armudu Hasadı Başladı

ABONE OL
Eylül 29, 2024 07:56
Ankara Armudu Hasadı Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’nın Çubuk ilçesinde, kış aylarında olgunlaşmasıyla bilinen Ankara armudunun hasadı başladı. Kış aylarına kadar depolarda olgunlaşmaya bırakılan bu armut, daha sonra tüketime hazır hale getiriliyor.

Kuruçay Köyü Derneği Başkanı Ali Tohumcu, Ankara armudunun İç Anadolu bölgesinde, özellikle Çubuk’ta yetiştiğini belirterek, hasat hakkında bilgiler verdi. Armudun hasadının normalde Ekim ayının ortalarında başladığını, ancak bu yıl iklim koşulları nedeniyle 20 gün erken gerçekleştiğini söyledi.

Tohumcu, armudun aralık ayına kadar üreticilerin depolarında bekletildiğini ve olgunlaştıktan sonra pazara sunulduğunu belirtti. Ankara armudunun sulu, aromalı ve kaliteli bir çeşit olduğunu vurguladı.

Armudun olgunlaşma süreciyle ilgili olarak Tohumcu, armudun hasat edildiği anda yenilmediğini, depolarda bekletilmesi gerektiğini söyledi. Havaların soğumasıyla armudun olgunlaşacağını ve tüketiciye sunulacağını belirtti.

Ankara armudunun şeker oranının düşük olduğunu ve kalp sağlığı ile bağırsak temizliğine faydalarının olduğunu ifade eden Tohumcu, armudun coğrafi işaret belgesinin Çubuk’a kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Ankara Armudu üreticisi Orhan Çakır, bahçesinde yaklaşık 300 armut ağacı olduğunu ve bu ağaçlardan 6-7 ton arasında armut hasadı beklediğini söyledi. İklim koşulları nedeniyle bu yıl hasadın geçen yıla göre daha düşük olduğunu ve ilaçlama masraflarının arttığını belirtti.

Çakır, armudun üreticideki fiyatlarının düştüğünü ve işçilik masraflarının arttığını ifade etti. Ancak armudun üretiminin devam etmesi gerektiğini, dışarıya bağımlı kalmanın iyi olmadığını vurguladı.

Kuruçay armudunun lezzetine dikkat çeken Çakır, armudun diğer şehirlerden gelen armutlara göre daha lezzetli, tatlı ve dayanıklı olduğunu söyledi. Evin ısı durumuna göre 1-2 ay bozulmadan saklanabildiğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ekonomi ankara Güncel Tarım Yerel Yaşam Çubuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.