DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2154174-0.56289%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Andriake’de Özel Bulgulara Ulaşıldı
10 okunma

Andriake’de Özel Bulgulara Ulaşıldı

ABONE OL
Eylül 8, 2024 09:48
Andriake’de Özel Bulgulara Ulaşıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan Myra Antik Kenti’nin limanı Andriake’de yapılan kazılar, tarihi açıdan büyük önem taşıyan bulgulara ulaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında Akdeniz Üniversitesi ile yürütülen kazılarda, “Millefiori (Bin Çiçek)” tekniği kullanılarak üretilmiş çok çeşitli ve miktarda cam kaplama levhalar keşfedildi.

Bu özel yapı dekorasyon malzemesinin, önemli yapılarda kullanıldığı biliniyor. Ancak Andriake’de bu kadar çeşitli ve miktarda bulunması, uzmanlar tarafından oldukça önemli ve şaşırtıcı bir keşif olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de bu ölçekte bir buluntuya ilk kez rastlanması, zorlu ve ince cam işçiliği tekniğini gözler önüne seriyor.

Düz plaka formundaki millefiori kaplamalar, Türkiye için yılın bulguları arasında yer alıyor. Dönemin lüks dekorasyon malzemeleri olan bu kaplamalar, çeşitli renklerde çiçekler ve geometrik formlarıyla zengin bir çeşitlilik sergiliyor.

Andriake Agorası’nın liman tarafındaki Gümrük Bölgesi’nde, 42 numaralı mekanda ortaya çıkarılan yüzlerce parça üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu buluntuların milattan sonra 5’inci yüzyıla ait olduğu düşünülüyor.

Cam levhaların yanı sıra, aynı dekorasyon düzenlemesinde kullanılan küçük kare ve yuvarlak cam rozetler ile bu levhaların cam çerçeveleri de bulunmuştur. Andriake’deki keşifte, benzer büyüklükteki levhalar arasında kakma tekniğinde kuş figürleri taşıyan örnekler ve opus sectile tekniğinde aziz figürleri ile kuş ve deve figürleri de yer alıyor. Bu buluntular, Andriake’de oldukça özel ve zengin bir iç mekan dekorasyonunun varlığını kanıtlıyor.

Granarium ve Agora kavşağında, batı Agora Sokağı’nın baş köşesinde, limanın en önemli yerinde konumlanan yapı, kıymetli dekorasyonları ve plan özellikleriyle bir yönetim binası olarak kabul ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yapılan kazılar hakkında paylaşım yaptı. Bakan Ersoy, bulguların önemini vurgulayarak, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekipleri ile Akdeniz Üniversitesine teşekkürlerini iletti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Myra Antik Kenti Kültür Sanat Dekorasyon Antalya Güncel Demre

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP