DOLAR 34,1779 -0.07%
EURO 37,8443 0.03%
ALTIN 2.907,60-0,53
BITCOIN 2086761-0.5256%
İstanbul
20°

AÇIK

16:13

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Ameliyatsız Tüp Mide İle 10 Günde 6 Kilo Verdi
11 okunma

Ameliyatsız Tüp Mide İle 10 Günde 6 Kilo Verdi

ABONE OL
Ekim 2, 2024 07:48
Ameliyatsız Tüp Mide İle 10 Günde 6 Kilo Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hemşire Mine Ayçetin, Doç. Dr. Cem Şimşek tarafından gerçekleştirilen ameliyatsız tüp mide (endoskopik sleeve gastroplasti) tedavisiyle sadece 10 günde 6 kilo verdi. Ayçetin, işlemin ardından ertesi gün işine geri döndüğünü belirterek, 1 yıl içinde yaklaşık 20 kilo kadar kilo kaybı beklediğini söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endoskopi Ünitesi’nde Birim Sorumlusu olarak görev yapan Ayçetin, doğum sonrası aldığı kilolardan kurtulmak için 3,5 yıl boyunca çeşitli diyetler denedi ve düzenli egzersiz yaptı. Ancak istediği kiloya ulaşamayan Ayçetin, obeziteye bağlı diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarıyla mücadele etmeye başladı. Bu nedenle Hacettepe Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalından Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Şimşek’ten yardım istedi.

‘İŞLEM YAKLAŞIK 1 SAAT SÜRÜYOR’

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde 1,5 yıl boyunca endoskopik tüp mide gibi ameliyatsız kilo kaybettirici işlemler konusunda eğitim alan ve bu alanda uzmanlaşan Doç. Dr. Şimşek, Ayçetin’e endoskopik tüp mide yöntemiyle kilo verebileceğini söyledi. Bu yöntem, üst endoskopi işleminde olduğu gibi ağız yoluyla mideye ulaşarak, midenin içinden dikişler atılarak midenin küçültülmesini sağlıyor. 17 Eylül’de gerçekleştirilen işlem sonrasında Ayçetin ertesi gün işe geri döndü ve 10 günde 6 kilo verdi. Doç. Dr. Şimşek, bu işlemin üniversite hastaneleri içinde ilk kez uygulandığını belirtti ve şunları söyledi: “Bu uygulama sadece ağızdan endoskopi yoluyla, vücutta herhangi bir kesi veya ameliyat yapılmadan, karın içine girilmeden, endoskopun ucundaki dikişler yoluyla midenin içine katlandığı ve küçültüldüğü bir işlemdir. Yaklaşık 1 saat süren bu işlem kalıcı kilo kaybını sağlayabiliyor, uygulamada kullandığımız dikişler dayanıklı olduğu için hastalar kaybettikleri kiloyu ameliyat olan hastalar gibi uzun yıllar koruyabiliyorlar. İlaveten ameliyat olmadığı için hastalarımız aynı gün içinde taburcu olabiliyor, üçüncü günden itibaren işe başlayabiliyor. İkinci haftanın sonunda normal diyetlerine dönebiliyorlar. Hastaların midelerine yaklaşık 6 ila 10 tane dikiş atıyoruz. Zaman içinde mide kendiliğinden genişlemeye meyilli olsa bile dikişlerin olduğu yerde durması midenin zaman içinde genişlemesini ve ameliyatın etkisinin kaybolmasını engelliyor. Bu da bir avantaj. Dikişlerin alınabilmesinin de şöyle bir avantajı var; diyelim ki hasta memnun değil, çıkartmak istedi veya dikişleri başka bir nedenle çıkarmamız gerekti, o zaman dikişleri 5 dakika içerisinde endoskopun içinde bir makasla çıkarıp hastanın midesini tamamen eski haline döndürebiliyoruz.”

‘ÜLKEMİZİN SAĞLIK TURİZMİNE KATKI YAPMASINI BEKLİYORUZ’

Doç. Dr. Şimşek, bu işlemin kilo verme problemi yaşayan ve obez hastalar için iyi bir seçenek olduğunu belirterek, obezitenin temel olarak üç farklı tedavi yöntemine sahip olduğunu söyledi. Bunlar, diyet ve egzersiz, ilaçlar ve cerrahi. Diyet ve egzersiz, bazı hastalar için etkili olsa da kilo kaybını korumak zor ve hayat boyu süren bir çaba gerektirir. Yeni ilaçlar kilo vermede etkili olsa da uzun süreli kullanım gerektirir. Cerrahi ise en fazla kilo kaybına sebep olan işlemdir ancak komplikasyon riski, uzun süreli diyet gereksinimi ve hastanede kalma süresi nedeniyle birçok hasta için çekince yaratabilir. Doç. Dr. Şimşek, endoskopik tüp mide işleminin hem komplikasyon riskinin düşük olması, hem hastaların hayata daha hızlı geri dönmesi, hem de tek seferde uygulanarak uzun süreli kilo kaybı sağlaması nedeniyle birçok hasta için cazip olduğunu vurguladı. Bu işlem Amerika’da başladı ve orada kullanılan cihazlarla yapılıyor. Ancak dünya genelinde yaygınlaşmaya başladı ve Türkiye’de de yeni uygulanmaya başlandı. Doç. Dr. Şimşek, bu işlemin ülkemizin sağlık turizmine de katkı yapmasını beklediğini belirtti.

’20 KİLO VERMEYİ BEKLİYORUM’

Mine Ayçetin ise şu anda sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve işlemin ardından hemen işine geri döndüğünü ifade etti. “17 Eylül’de işlemim yapıldı. İşlem sonrasında ameliyathanede kalmadan gün içinde evime taburcu edildim. Sonraki günlerde herhangi bir sıkıntım olmadı. Sadece ilk gün biraz ağrılarım oldu. Sonrasında ise herhangi bir bulantı ya da kusma yaşamadım. İlk 5-6 gün sıvı beslendim. Sonrasında katı ürünlere geçtik. Hiçbir sorun yaşamadım. 10 günde 6 kilo verdim. Bu süreç devam edecek. 1 yıl içinde ortalama kilo kaybım netleşecek. Ama 20 kilo kadar beklentimiz var” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Hacettepe Üniversitesi Cem Şimşek Endoskopi Ameliyat Hastane Turizm Sağlık

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP