DOLAR 34,2394 -0.12%
EURO 37,0671 0.2%
ALTIN 3.014,660,75
BITCOIN 23038581.376%
İstanbul
18°

AZ BULUTLU

15:49

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Alsancak’taki Antikacı Bülent Hitay, 50 Yıldır Tarihe Işık Tutuyor
10 okunma

Alsancak’taki Antikacı Bülent Hitay, 50 Yıldır Tarihe Işık Tutuyor

ABONE OL
Ekim 24, 2024 09:47
Alsancak’taki Antikacı Bülent Hitay, 50 Yıldır Tarihe Işık Tutuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Alsancak semtinde, geçmişe dair eşyaların sessizce fısıldadığı küçük bir antika dükkanı var. Bülent Hitay (80), bu dükkanın sahibi ve tam 50 yıldır antika dünyasının içinde. 147 yıllık bir gramofonun melodilerle dolu geçmişini anlatırken, 120 yıllık bir tablonun fırça darbeleriyle geçmişe yolculuk ettiriyor bizi. Dükkanında tarihin izlerini taşıyan birçok eşya var, her biri bir hikaye anlatıyor.

Bülent Hitay, geçmişe duyduğu derin bir tutkuyla, eski zamanlardan kalma eşyaları topluyor ve onları yeni nesillerle buluşturuyor. “Bu işi yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum,” diyor, “Ve her geçen gün yeni dostluklar kazanıyorum. Bu süreçte asırlık antikaları keşfetmek ise ayrı bir keyif.” Dükkanında Osmanlı döneminden kalma birçok eşya olduğunu belirten Hitay, bu eşyaların çoğu için artık alıcı bulmanın zor olduğunu söylüyor.

‘OSMANLI DÖNEMİNE AİT TAŞ PLAKLAR’

Bülent Hitay’ın dükkanında en dikkat çekici parçalar arasında 1877 yılında Thomas Edison tarafından üretilen ilk müzik aleti olan bir gramofon yer alıyor. Ayrıca, Osmanlı dönemine ait ve İngiltere, Fransa gibi ülkelerde üretilen Grafson Plak gibi markalara ait taş plaklar da var. Hitay, 1920’li yıllarda basılmış orijinal Cemal Reşit Rey taş plakalarına da sahip. Koleksiyonunda, 120 yıllık bir İngiliz balık tutma kulübü tablosunun da yer aldığını belirten Hitay, bu eşyaları Türkiye’den ve yurt dışından topladığını söylüyor. Müzayedelere, mezatlara katılıyor, ayrıca Alsancak’ta vefat eden varlıklı kişilerin miraslarından kalan eşyaları da satın alıyor. Hitay, gençlerin antika eşyalara pek ilgi duymadığını ancak merak edenlerin dükkanına uğrayıp sorular sorduğunu belirtiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Alsancak Güncel Kültür Sanat Yaşam İzmir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP