Geçen yıl Sağlık Bakanlığı’nın “ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı” 308 bin 222 kişiye sigarayı bırakmaları konusunda destek sağladı. 7 gün 24 saat hizmet veren hat, bireyleri motivasyon görüşmeleriyle sigarayı bırakmaya teşvik ediyor.
ALO 171, sigarayı bırakma kararı alan kişilere 7/24 canlı destek sunuyor. Nikotin yoksunluğu semptomlarıyla başa çıkma konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyor. Her arayana nikotin bağımlılık testi uygulanarak kişiye özel bırakma planı oluşturuluyor veya ilgili sağlık profesyonellerine yönlendirme yapılıyor.
2024 yılında ALO 171’i arayan 308 bin 222 kişinin yanı sıra, Türkiye’deki 565 sigara bırakma polikliniği de geçen yıl 150 bin 467 muayene gerçekleştirdi. Bu poliklinikler, sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler için bir diğer önemli destek noktasıdır.
Etlik Şehir Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Necla Bozdağ Armağan, uyguladıkları tedavi yöntemlerini şöyle açıkladı: “Hastalarımız göğüs hastalıkları uzmanları tarafından polikliniğimize yönlendiriliyor. Akciğer, solunum fonksiyonları ve kan değerleri incelendikten sonra iki aşamalı bir tedaviye başlıyoruz.”
Dr. Armağan, bu tedavinin davranışsal ve farmakolojik tedavileri eş zamanlı olarak içerdiğini belirtti. Davranışsal terapilerde öncelikle hastanın sigara kullanım alışkanlıkları ve bağımlılık seviyesi değerlendiriliyor. Ardından, sigarayı bırakma kararlılığı ölçülerek hastaya bireysel rehberlik sağlanıyor. Hastalar ayrıca, sigara içilen ortamlardan uzak durmaları ve sigarayı hatırlatan eşyalardan kurtulmaları konusunda bilgilendiriliyor.
Dr. Armağan, sigara bırakmanın en önemli adımının hastanın kendi iradesiyle bu kararı alması olduğunu vurguladı. Hekimlerin bu süreçte hastalara gerekli desteği sağladığını belirtti. Ayrıca, sigara kullanımının ve tütün dumanına maruz kalmanın çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını, özellikle KOAH ve akciğer kanseri riskini artırdığını hatırlattı. Çocukların sigara dumanına maruz kalmasının astım, öksürük gibi solunum problemlerine yol açabileceğine de dikkat çekti.
Kaynak: AA / Duygu Yener – Güncel Sağlık Bakanlığı Eğitim Sağlık Güncel
GÜNDEM
5 dakika önceGÜNDEM
6 dakika önceGÜNDEM
6 dakika önceGÜNDEM
6 dakika önceGENEL
15 dakika önceGENEL
15 dakika önceGENEL
16 dakika önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.