DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21476750.06273%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Almus’un mutfak mirası: Gelenekten geleceğe tadına doyulmaz yöresel lezzetler
14 okunma

Almus’un mutfak mirası: Gelenekten geleceğe tadına doyulmaz yöresel lezzetler

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 11:48
Almus’un mutfak mirası: Gelenekten geleceğe tadına doyulmaz yöresel lezzetler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almus’un mutfak mirası: Gelenekten geleceğe, tadına doyulmaz yöresel lezzetler

TOKAT – Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Gümelönü köyünün eşsiz lezzetleri dijital bir arşivde ölümsüzleştirildi.

Almus Kadın Girişim ve İşletme Kooperatifi, Gümelönü köyünün bereketli topraklarından gelen yöresel lezzetleri, elleriyle hazırlayarak dijital platforma taşıdı. Geleneksel tariflerin korunduğu, damağı şımartan lezzetlerin ustalıkla hazırlandığı bu özel yemekler, Tokat’ın zengin mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarma amacıyla dijital ortama aktarıldı. Doğal malzemeler, sevgi dolu ellerle birleşerek unutulmaz lezzetler ortaya çıkardı. Almus Kaymakamı Emre Çömen’in yönlendirmesiyle dijital ortama kaydedilen görüntülerin yönetmenliğini ise Alperen Demirbaş üstlendi.

“Her türlü yöresel ürünü üretiyoruz”

2020 yılında 7 kadınla kooperatifi kurduklarını belirten Banu Çoban, “Kadının gücü Tokat’ın gücü kapsamında Tokat Valiliğimizin bütün ilçelerimizde açmış olduğu ilçemize bağlı Almus Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifi başkanı olarak ben seçildim. Temsilen köyümüzde kooperatifimizi yürütüyoruz. Yöresel ürünlerimizi yapıyoruz. Her türlü ürünü üretmekte bir sıkıntımız yok. Reçelimizden tutun tatlımıza, baklavamıza, dolmamıza kadar her türlü ürünü elimizden geldiğince üretmeye çalışıyoruz. Kooperatifimiz 7 kadınla 2020 yılında kuruldu. Bugünkü sofradaki yemeklerimiz kendi köyümüze ait olan yemeklerimiz de var. Kendi kültürümüze ait. Çerkez yemeklerimiz, sarı burma tatlımız, hıçınımız, kabınımız, baklavalı dolmamız, kendi köyümüze ait olan zeytinyağlı ekşili dolmamız var” dedi.

“Kadın olarak üretmek bizim için farklı bir duygu”

Evde yaptıkları yöresel yemekleri bugünlerde kooperatif aracılığıyla şehir dışına gönderdikleri için mutlu olduklarını belirten Gül Cihangir ise “Kooperatifimizde hamur işleri yapıyoruz. Konserve tarzı reçellerimiz var. Her türlü hamur işlerini falan yapıyoruz. Kooperatifte çalışmak benim için ve arkadaşlarım için ayrı bir gurur tabii ki. Kadın olarak üretmek bizim için farklı bir şey. Önceden evlerimizde yapıyorduk ama şimdi bir kooperatif bünyesinde çalışmak bizim için daha iyi oluyor tabii ki. Bugünkü yemeklerimiz arasında baklalı dolma, keşkek, tatlımız ve diğer ürünler kendi el emeğimizle hazırlandı. Her arkadaşımız evinde el becerisine dayanarak ne varsa, verdiğimiz görevi yerine getirdi, hazırladı ve getirdi. Burada Menşure ablamızın evinde, bahçesinde ikramda bulunduk” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Tokat Almus Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP