“`html
Suriye’deki 61 yıllık Baas ve 53 yıllık Esad rejiminin sonu, ülke için yeni bir dönemin başlangıcını müjdeledi. Uzun süren iç savaşın sona ermesiyle milyonlarca Suriyeli mülteci, yurtlarına dönüşe hazırlanıyor. Bu durum, özellikle Avrupa’da en fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Almanya’da endişelere yol açtı: “Suriyeliler geri dönerse ne olacak?” sorusu gündeme oturdu.
Almanya, 2014’ten bu yana yaklaşık 1 milyon Suriyeliye sığınma imkanı tanıdı. Bu mülteciler, ülke ekonomisinin önemli bir parçası haline geldi. Ancak, yaklaşık 700 bin Suriyeli hala farklı statüler altında bulunuyor; kimisi mülteci, kimisi siyasi sığınmacı, kimisi de ülkesinin güvensizliği nedeniyle geçici koruma altında yaşıyor.
Suriye’deki yeni durum, Almanya’da mültecilerin ani dönüşü endişesini artırdı. Alman medyasında yer alan haberlere göre, 213 binden fazla Suriyeli kayıtlı olarak çalışıyor ve bunların 80 bini, iş gücü açığının yaşandığı sektörlerde görev yapıyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 13 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Almanya’ya entegre olmuş Suriyeli mültecilerin ülkede hoş karşılandığını ve bunun böyle devam edeceğini belirtti. Scholz, son zamanlarda yapılan bazı açıklamaların Suriye kökenli vatandaşları endişelendirdiğini de ekledi.
Scholz’un açıklaması, Beşar Esad rejiminin düşüşünün ardından aşırı sağcıların mültecilerin geri gönderilmesi yönündeki çağrılarının bir karşılığı olarak geldi. AfD partisinin Şansölye adayı Alice Weidel, X platformunda “Artık kimseyi kabul etmeyeceğiz!” şeklinde bir paylaşım yaptı.
Göçmen politikalarıyla gündeme gelen aşırı sağcı AfD, 23 Şubat 2025’te yapılacak erken genel seçimlerde anketlerde ikinci sırada yer alıyor.
Muhafazakar parlamento grubunun önde gelen isimlerinden Jens Spahn ise, Suriye’ye dönmek isteyenlere 1000 Euro teşvik verilmesi ve uçak seferlerinin düzenlenmesi önerisinde bulundu.
Almanya Federal İstatistik Ofisi verilerine göre, 2024 yılının ortalarına kadar 75.500 Suriyeli Alman vatandaşlığına kavuştu. Bu kişiler ortalama 6,8 yıl Almanya’da yaşadıktan sonra vatandaşlık hakkı elde ettiler. Ancak, birçok Suriyeli mülteci hala vatandaşlıktan yoksun.
13 Aralık’ta yayımlanan bir araştırma, Suriyeli mültecilerin Almanya’dan dönüşünün, özellikle sağlık, ulaştırma ve lojistik gibi sektörlerde işgücü açığını daha da derinleştirebileceğini gösterdi.
İstihdam Çalışmaları Enstitüsü, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın, nitelikli iş gücü açığından muzdarip olduğunu ve Suriyeli mültecilerin, iş gücü sıkıntısı çeken sağlık hizmetleri, lojistik ve ulaştırma gibi sektörlerde önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Ancak çalışmada, Suriyeli mültecilerin dönüşünün genel ekonomiyi önemli ölçüde etkilemeyebileceği de belirtildi. Suriyeli işçiler şu anda Almanya iş gücünün %0,6’sını (vatandaşlığa geçenler dahil edildiğinde %0,8) oluşturuyor (yaklaşık 287.000 kişi). 2015’ten sonra gelen birçok Suriyeli ise halen iş piyasasına girmek için eğitim veya mesleki eğitim alıyor.
Suriyeli mültecilerin dönüşü, sağlık sektöründe de endişelere yol açıyor. Alman Hastane Federasyonu Başkanı Gerald Gas, özellikle küçük kasaba hastanelerinde hizmetlerin sürdürülmesinde önemli rol oynayan Suriyeli doktorların olası kaybı konusunda uyarıda bulundu.
Der Spiegel’in haberine göre, Almanya’da şu anda 5.758 Suriyeli doktor çalışıyor ve bunların çoğu, yeni doktor bulmanın zor olduğu kırsal kesimde görev yapıyor.
Alman basını ayrıca, Suriyeli mültecilerin potansiyel göçünün yaşlı bakım hizmetlerini de olumsuz etkileyebileceğini yazdı.
Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın son açıklamasına göre, Türkiye’de şu anda toplam 2.938.261 Suriyeli bulunmaktadır.
14 Aralık’ta konuşan Bakan Yerlikaya, bu rakamın detaylarını paylaştı: ülke genelinde 1 milyon 247 bin 432 Halepli, 189 bin 673 İdlibli, 107 bin 103 Deyrizorlu, 104 bin 129 Hamalı, 97 bin 121 Hasekeli, 89 bin 228 Şamlı, 84 bin 913 Rakkalı, 70 bin 886 Humuslu, 31 bin 60 Lazkiyeli, 39 bin 500 diğer illerden ve 877 bin 216 Türkiye’de doğan Suriyeli bulunmaktadır.
Bakan Yerlikaya, son günlerde Suriye’ye dönen Suriyeli sayılarını da paylaştı (9 Aralık: 1259, 10 Aralık: 1669, 11 Aralık: 1293, 12 Aralık: 1553, 13 Aralık: 1847). Göç yönetiminin, insan haklarına, hürriyetlere ve kamu düzenine saygılı bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.
*Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.
“`
GENEL
14 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önce