Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından oluşturulan ancak FDP’nin çekilmesiyle dağılan koalisyon hükümetini ayakta tutmak için büyük çaba sarf ettiğini belirtti.
FDP’nin koalisyondan ayrılmasının ardından ARD televizyonuna verdiği demeçte Scholz, koalisyonun dağılmasına kasıtlı olarak neden olduğu iddialarını reddetti. “Üç partili yapıyı bir arada tutmak için elimden gelenin en iyisini yaptım, ancak bu mümkün olmadı. İşbirliği ve uzlaşma sağlamak için tekrarlanan çabalarıma rağmen, hükümet bu kadar uzun süre dayanamadı, hatta kurulamayabilirdi bile,” dedi.
Scholz, FDP’nin koalisyondan ayrılmasının ardından 15 Ocak 2025’te güven oylamasına gidileceğini açıkladı. Muhalefetin bu konuda baskı yapması üzerine Scholz, “Eğer herkes aynı fikirdeyse güven oylamasını Noel’den önce yapmak benim için sorun değil,” diyerek güven oylamasının Aralık ayında da yapılabileceğine işaret etti.
Almanya’da başbakanın mecliste güvenoyu istemesi ve Federal Meclis’i feshetme konusu Anayasa’nın 68’inci maddesinde belirtiliyor.
Bu maddeye göre, başbakan güvenoyu isteyeceğine dair önergeyi sunduktan 48 saat sonra Federal Meclis’te güven oylaması yapılır. Önerge meclisin çoğunluğu tarafından kabul edilmezse cumhurbaşkanı, başbakanın talebi üzerine 21 gün içinde meclisi fesheder.
Güvenoyu alamaması durumunda Scholz, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den seçime gitmesini isteyecektir. Bu sürecin ardından Almanya’da 60 gün içinde seçime gidilebilir.
Ancak başbakan güvenoyu alırsa, 28 Eylül’deki genel seçimlere kadar görevine devam edecektir.
Federal Meclis Scholz’a güvenoyu vermez ve meclisin başka bir milletvekilini başbakan seçmesi durumunda cumhurbaşkanı meclisi feshetme yetkisini kaybeder.
En son 2005’te dönemin Başbakanı Gerhard Schröder erken seçime gitmek için mecliste güvenoyu istemiş ve oylamayı kaybetmesi sonucunda seçime gidilmişti.
GÜNDEM
10 saat önceGENEL
19 saat önceGENEL
20 saat önceGENEL
20 saat önceGENEL
20 saat önceGENEL
20 saat önceGENEL
21 saat önce