“`html
Almanya, bugün 21. Federal Meclis seçimlerini gerçekleştiriyor. Milyonlarca Alman vatandaşı, yeni bir parlamentoyu belirlemek için sandık başında.
Yaklaşık 89,8 milyon seçmenden 30,6 milyonu kadın. 299 seçim bölgesinde, 630 milletvekili için oy kullanılacak. 2,3 milyon genç ise ilk kez oy kullanma hakkını kullanıyor.
7,1 milyon yabancı kökenli seçmen, aralarında yaklaşık 1 milyon Türk vatandaşının da bulunduğu bu seçimlerde oy kullanacak.
Toplamda 29 parti, 4506 aday ile seçim yarışında. Adayların 1422’si kadın.
53 Türk kökenli aday, farklı partilerden milletvekilliği için yarışıyor.
16 eyalette 675 bin görevli, yerel saatle 08.00-18.00 saatleri arasında oy verme işlemlerini denetleyecek.
Yeni seçim yasasıyla Federal Meclis’in büyümesi engellenerek milletvekili sayısı 630 ile sınırlandırıldı.
Seçmenler, tek bir oy pusulasında iki farklı oy kullanacak; birinci oy ile seçim bölgesi adayını, ikinci oy ile ise parti listesinden adayları seçecekler.
Partilerin meclisteki sandalye sayısını belirleyen ikinci oylar, bu yeni yasa ile daha da önem kazandı.
Meclis’e girme için partilerin yüzde 5’lik oy barajını geçmeleri gerekiyor. Ancak bu barajı geçemeyen partiler, üç seçim bölgesinden doğrudan milletvekili çıkarırlarsa, oy oranlarına göre parlamentoda temsil edilebilecekler.
Mevcut Başbakan Olaf Scholz, Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından yeniden aday gösterildi. 16 yıl boyunca Almanya’yı yöneten Angela Merkel’in ardından göreve gelen Scholz, üçlü koalisyon hükümetinin liderliğini sürdürüyor.
Scholz’un popülaritesi, özellikle son 1,5 yıldır eleştiriler nedeniyle düşüş gösteriyor.
Ana muhalefet partisi CDU/CSU, Genel Başkanı Friedrich Merz’i başbakan adayı olarak gösterdi.
Uzun yıllardır siyasette aktif olan Merz’in, başbakanlık, bakanlık veya belediye başkanlığı deneyimi bulunmuyor. Angela Merkel’in göç ve salgın politikalarını eleştiren Merz, CDU’nun sola kaydığını savunuyor.
Seçmenler arasında, özellikle kadın ve gençler arasında popülaritesi sınırlı olan Merz, son zamanlarda göç politikaları önergelerine ilişkin sert eleştirilerle karşı karşıya kaldı.
Anketlerde CDU/CSU’nun önde olması, Merz’in başbakan olma ihtimalini artırıyor.
Aşırı sağcı AfD Partisi’nin başbakan adayı Alice Weidel, “aşırı sağ popülizminin yüzü” olarak görülüyor. Partinin eş başkanı olan Weidel, AfD’nin ilk başbakan adayı.
Ekonomi ve işletme eğitimi alan Weidel, Elon Musk ile yaptığı sosyal medya yayınıyla dikkat çekmişti.
Yeşiller Partisi, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck’i aday gösterdi. Alman Dili ve Edebiyatı, felsefe ve filoloji eğitimi alan Habeck, daha önce Schleswig Holstein eyaletinde bakanlık yapmıştı.
Sol Parti’den ayrılan Sahra Wagenknecht, kendi kurduğu BSW partisinden başbakan adayı olarak yarışıyor. Felsefe ve modern Alman edebiyatı eğitimi alan Wagenknecht, özellikle Doğu Almanya’da destek görüyor.
BSW’nin meclise girme şansı düşük olduğundan, Wagenknecht’in başbakanlık şansı da sınırlı.
ZDF anketine göre CDU/CSU yüzde 28 ile önde. AfD ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer alıyor, bu da 2021’e göre oy oranında büyük bir artış anlamına geliyor.
SPD yüzde 16, Yeşiller yüzde 14, Sol Parti yüzde 8 oy oranına sahip. FDP ve BSW ise yüzde 4,5 oy oranında.
Anketler, hiçbir partinin tek başına hükümet kuramayacağını gösteriyor. CDU/CSU’nun birinci olması bekleniyor, ancak zorlu koalisyon görüşmeleri kaçınılmaz görünüyor.
AfD’nin yükselişi, ülkedeki birçok kesimi endişelendiriyor. Seçim sonucu, hangi partilerin yüzde 5’lik barajı aşacağına ve hangi koalisyonların mümkün olacağına bağlı.
2021 seçim sonuçları: SPD (%27,7), CDU/CSU (%24,1), Yeşiller (%14,8), FDP (%11,5), AfD (%10,3), Sol Parti (%4,9).
Erken seçim kararı, mevcut koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından alındı.
“`
GÜNDEM
18 dakika önceGÜNDEM
18 dakika önceGENEL
30 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
2 saat önce