Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir süredir devam eden koalisyon anlaşmazlıkları nedeniyle Maliye Bakanı ve FDP lideri Christian Lindner’i görevden aldı. Bu durum, Almanya’nın yeni bir siyasi krize sürüklenmesine yol açtı.
Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Scholz’un FDP liderini görevden aldığını doğruladı. Habere göre, SPD, Yeşiller ve FDP yetkilileri, yaşanan anlaşmazlıkları çözmek için Başbakanlıkta bir araya geldi.
Görüşmede FDP lideri Lindner, erken seçim önerisinde bulundu, ancak Scholz bu teklifi reddetti.
Scholz, Almanya’nın karar alma yeteneğini sürdürmesi için 15 Ocak 2025’te Federal Meclisten güven oyu isteyeceğini açıkladı. Parlamento üyeleri, erken seçim yapılıp yapılmayacağına karar verebilecek.
Scholz, Yeşillerden Başbakan Yardımcısı Robert Habeck ile Almanya’nın gelecekteki siyasi rotasını hızla netleştirmeleri gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Başbakan, Almanya’yı bu zor zamanlardan geçirmeye devam etmek için tüm enerjisini kullanacağını ve doğru kararlarla krizden daha güçlü çıkacaklarına inandığını ifade etti.
Scholz, ülkenin bölünmemesi gerektiğini belirterek, “ABD’ye son haftalarda bakan herkes derinden bölünmüş bir ülke gördü. Siyasi farklılıkların, dostlukların ve ailelerin yok edildiği, siyasi sınırların ötesinde işbirliğinin neredeyse imkansız hale geldiği bir ülke. Bu Almanya’da bizim başımıza gelmemeli. Çünkü gelecekte de işbirliği ve uzlaşma gerektiren seçim sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kalacağız. Bu çoğu zaman zordur ama Almanya’yı güçlü kılan ve bizi karakterize eden de tam olarak budur.” dedi.
Scholz, FDP’ye, ülkeyi kaosa sürüklemeden bütçedeki açığı kapatabilecek kapsamlı bir teklif sunduğunu belirterek, “Zor dönemde Almanya’yı güçlendirmek için bir teklif. FDP’nin önerilerini de alan bir teklif.” dedi.
Scholz, bu teklifin Almanya’yı ekonomik olarak güçlendireceğini, otomobil sektöründeki istihdamı güvence altına alacağını, şirketlerin yatırım yapabileceğini ve Ukrayna’yı destekleyeceğini söyledi. Ayrıca, bu teklifin ABD’deki seçimlerden sonra Almanya’ya güvenebileceği mesajı vereceğini belirtti.
Ancak Scholz, Lindner’in bu teklifi uygulamaya hazır olmadığını belirterek, “Artık ülkemizi bu tür davranışlara maruz bırakmak istemiyorum.” dedi. Başbakan, Lindner’in uzlaşma teklifini reddettiği için sorumsuzca davrandığını vurguladı.
Scholz, “Başbakan olarak buna müsamaha gösteremem. Geçtiğimiz 3 yıl boyunca 3 farklı partiden oluşan bir koalisyonun nasıl iyi uzlaşmalara varabileceği konusunda defalarca önerilerde bulundum. Bu çoğu zaman zordu.” dedi.
Scholz, Lindner’in çoğu zaman yasaları bloke ettiğini, önemsiz, partizan taktiklere başvurduğunu ve güveni zedelediğini ifade etti. Başbakan, güven kalmadığı için ciddi hükümet çalışmalarının mümkün olamayacağını belirtti.
Scholz, ana muhalefet lideri Friedrich Merz ile ülke için önemli olan ekonominin canlanması ve savunmanın güçlendirilmesi konularında işbirliği yapması için görüşeceğini kaydetti.
FDP, Lindner’in görevden alınmasının ardından tüm bakanlarını hükümetten geri çekerek koalisyondan fiilen ayrılma kararı aldı.
FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, tüm FDP’li bakanların istifalarını Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e sunacaklarını belirtti. Böylece FDP, SPD ve Yeşiller ile olan koalisyon ortaklığından ayrıldı.
Lindner, hükümet ortakları arasında yaşanan gerilime ilişkin Federal Mecliste açıklamada bulundu.
Lindner, Scholz’un anayasadaki borç frenini askıya almasının talep ettiğini ve bu talebi görev yeminini ihlal edeceği için kabul edemeyeceğini söyledi. Lindner, Scholz’un bu nedenle koalisyon işbirliğini iptal ettiğini belirtti.
Lindner, Scholz’a, yeni bir federal hükümetin kurulmasını kolaylaştırmak ve Almanya’nın hareket kabiliyetini garanti altına almak için erken seçim önerdiğini, ancak Scholz’un bunu reddettiğini belirtti.
Lindner, FDP’nin vergi yükünü hafifletmeyi, pratik bir iklim ve enerji politikasını, göçmenlik üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı planladığını ve bu önerilerin SPD ve Yeşiller tarafından müzakere temeli olarak bile kabul edilmediğini söyledi.
Lindner, Scholz’u, Almanya’nın yeni bir ekonomik canlanmaya ihtiyacı olduğunu fark edememekle, vatandaşların ekonomik endişelerini küçümsemekle ve vatandaşların Almanya ile tekrar gurur duymalarını sağlayacak gerekli kararları sorgulamamakla suçladı.
Yeşiller Partisinden Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, hükümetin bir süredir iyi bir izlenim bırakmadığını söyleyerek, “Sık sık tartıştık ancak bu akşamın bizim için yanlış ve doğru olmadığını, neredeyse trajik olduğunu söylemek istiyorum.” dedi.
Habeck, Almanya’nın Ukrayna’da barış ve özgürlük için verilen mücadelede rolü olduğunu belirterek, FDP’nin bu fırsatları değerlendirmeye ve bu yollara girmeye hazır olmadığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Bugün ne Almanya için ne de Avrupa için iyi bir gün. Ancak biz sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz.” dedi.
Muhalefette bulunan CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder ise ocak ayı ortasında değil, derhal Federal Mecliste bir güven oylaması çağrısında bulundu.
Almanya’da bir süredir ekonomik konular arasında SPD, Yeşiller ve FDP arasında sorunlar yaşanıyordu.
Koalisyon hükümeti, 2025 bütçesi, ikinci emeklilik paketi ve “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” adı verilen bir büyüme paketi konusunda zorluk yaşıyordu.
Özellikle FDP’nin mali açıdan şahin tutumu, 2025 için hazırlanacak bütçe konusunda ortakları anlaşmazlığa düşürdü ve ülkede hükümet krizi havası oluşturdu.
Yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle, koalisyon ortağı FDP’nin lideri Maliye Bakanı Christian Lindner erken seçim önermiş, bunu reddeden Başbakan Scholz ise Lindner’i bakanlıktan almıştı.
28 Eylül 2025’te yapılması beklenen genel seçimlerin, yaşanan hükümet krizi nedeniyle erken bir tarihe çekilmesi bekleniyor.
Başbakan Scholz, bu amaçla 15 Ocak 2025’te güven oylaması isteyeceğini duyurdu.
Scholz, güven oyu alamaması durumunda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den seçime gitmesini isteyecek ve bu sürecin ardından Almanya’da 60 gün içinde seçime gidilebilecek.
Almanya’da en erken 9 Mart 2025’te erken seçim yapılması mümkün olabilecek.
FDP’nin hükümette Maliye, Adalet, Ulaştırma ve Eğitim Bakanları bulunuyordu.
*Haberin görseli AP tarafından servis edilmiştir.
GENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önce