DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2119016-0.55206%
İstanbul
23°

AÇIK

16:10

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Ali Haydar Öztürk, 93 Yaşında Hayatını Kaybetti
5 okunma

Ali Haydar Öztürk, 93 Yaşında Hayatını Kaybetti

ABONE OL
Ekim 6, 2024 09:47
Ali Haydar Öztürk, 93 Yaşında Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araştırmacı yazar ve “Türk Ruhu” dergisinin sahibi Ali Haydar Öztürk, 93 yaşında hayata veda etti. Öztürk, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde tedavi görüyordu.

Necip Fazıl Kısakürek’in yakın dostu ve dava arkadaşı olan Öztürk, Milli Görüş hareketinin önemli isimlerinden biriydi. 1931 Şanlıurfa doğumlu Öztürk, Şanlıurfa Lisesi ve Teknik Okul’dan mezun olduktan sonra bir süre ticaretle uğraştı. Çeşitli firmalarda yöneticilik ve müşavirlik görevlerinde bulundu.

Lise yıllarında “Büyük Doğu” dergisinden etkilenerek İstanbul’a giden Öztürk, Necip Fazıl Kısakürek’in yanına yerleşti ve “Büyük Doğu” dergisinin farklı dönemlerdeki yayınlarına katkıda bulundu. Bir süre Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Öztürk, 1968’den itibaren çeşitli şehirlerde konferanslar verdi. Uzun yıllar İstanbul ve Ankara’da yaşayan Öztürk, 1997’de Aydın’a yerleşti. 2003’ten sonra “Kültür ve Sanatta Aydın” ve “İdare” dergilerinin genel koordinatörlüğünü üstlendi.

Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği ile Menderes Yüksek Öğretim ve Bilim Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan Öztürk, Mehmet Akif Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği ve Aydınlar Ocağı üyesi olarak da aktif görevler üstlendi. Milli Nizam ve Milli Selamet partilerinin İzmir bölge kurucularından biri olan Öztürk, 1973 ve 1977 seçimlerinde Muğla ve Aydın’dan milletvekili adayı oldu. Aynı dönemde Komünizmle Mücadele Derneği’nin genel sekreterliğini yürüttü.

Öztürk’ün yazıları “Bugün”, “Mücadele”, “Milli Gazete” ve “Yeni Şafak” gibi gazetelerde yayınlandı. Ayrıca, kendi çıkardığı “Türk Ruhu” dergisinin yanı sıra “Hilal”, “Tohum” ve “Tek Yol” gibi dergilerde de yazıları okurlarla buluştu.

Ali Haydar Öztürk tarafından 15 Aralık 1957’de İstanbul’da kurulan “Türk Ruhu” dergisi, Türk yazı hayatında önemli bir yer edindi. Yazı işleri müdürlüğünü Mustafa Abamor’un üstlendiği dergi, ilk iki sayıda 15 günlük, üçüncü sayıdan itibaren haftalık olarak yayımlandı. Siyasi, edebi, içtimai, dini, sanat ve kültür alanlarını kapsayan dergi, toplamda 14 sayı olarak çıktı.

“Türk Ruhu” dergisi, ilk sayısından itibaren Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, Dr. Cahit Tanyol, İsmail Hami Danişmend, Ord. Prof. Dr. Kazım İsmail Gürkan, Ord. Prof. Dr. Mustafa İnan, Münevver Ayaşlı, Dr. Nurettin Topçu ve Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver gibi dönemin önemli isimlerini bünyesinde bulundurdu.

Derginin ilk sayısında “Davet” başlığıyla kaleme alınan yazısında Öztürk, şu ifadeleri kullandı: “Milli idealimizi kurmak için 7’den 70’e, manavdan en üstün ilim adamına kadar herkesi feragat ve fedakarlıkla el birliğine davet ediyoruz. Açılan feza devrinde saniyeleri kıskanarak Türk ruhunu bulmak ve asrın en mütekamil ilim ve sistemiyle teçhiz ederek, gerçek şahsiyetimizi çıkarmalıyız. Yıllar yılı geri kaldığımız ilim kervanına iman ve milli idealimizden aldığımız sonsuz yapıcı bir aşkla yetişmek, madde ile mana sahilini ilmin pırlanta köprüsü ile birbirine bağlamak zorundayız. Bu köprü en üstün ruh planında inşa edildiği gün, Türk Ruhu gerçek şahsiyetini bütün ihtişamıyla kazanacaktır.”

Kaynak: AA / Aişe Hümeyra Akgün – Güncel

Adnan Menderes Üniversitesi Ali Haydar Öztürk Kültür Sanat Edebiyat Politika istanbul Kültür Güncel Sanat Aydın

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP