Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak, akciğer kanserine karşı en etkili önlemdir.
ERZİNCAN – Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Elif Pala Gün, akciğer kanserinin yaygınlığı ve yüksek ölüm oranı nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.
1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklama yapan Uzm. Dr. Pala Gün, akciğer kanserinin dünya genelinde erkeklerde birinci, kadınlarda üçüncü en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti. Türkiye’deki sıralamasının ise erkeklerde birinci, kadınlarda beşinci olduğunu ifade etti.
Yüksek görülme sıklığı, pahalı tedavi süreçleri ve ek sağlık hizmetlerine olan ihtiyacın fazla olması nedeniyle akciğer kanserinin hem küresel hem de ulusal ölçekte önemli bir sağlık yükü oluşturduğunu dile getiren Dr. Gün, mücadelede en önemli adımın tütün ve tütün ürünlerinden kaçınmak olduğunu tekrarladı.
Akciğer Kanserinin Risk Faktörleri
Birçok risk faktörünün bulunduğunu belirten Dr. Gün, bunların başında yüzde 90 oranıyla tütün ve tütün ürünleri geldiğini, bu nedenle mücadelede öncelikli hedeflerinin bu ürünlerle mücadele etmek olduğunu açıkladı.
Vatandaşlara sigarayı bırakmaları konusunda destek verdiklerini belirten Dr. Gün, süreç hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Başvuran hastalarımızın detaylı analizlerini yapıyor, gerekli tetkikleri gerçekleştiriyoruz. Daha sonra, kullandıkları ilaçlar ve bağımlılık seviyelerini göz önünde bulundurarak kişiye özel bir tedavi planı uyguluyoruz. Tedavi süresince hem yüz yüze hem de telefon görüşmeleriyle takip ediyoruz.”
“Sigarayı bırakmada tek başına ilaç, görüşme veya tedavi yöntemi yeterli değildir!”
Başarının kişinin kendi isteğine bağlı olduğunu vurgulayan Dr. Gün, “Hiçbir ilaç, konuşma veya tedavi yöntemi tek başına yeterli değildir. İlaç kullanan hastalarımıza da bunu her zaman söylüyorum. En önemli şey, kişinin kendi isteğidir. Çünkü hasta istemediği sürece hiçbir şey onu engelleyemez.” dedi.
“2024 yılında Erzincan’da 194 kişi sigarayı bırakmak için başvurdu!”
2024 yılında 194 kişinin sigarayı bırakmak için başvurduğunu belirten Dr. Gün, “Bunların yaklaşık yüzde 60’ında başarı sağladık. Başarısızlığın nedenleri arasında ilaç kullanımına uyumsuzluk, yaş faktörü, takipte zorluk çekme ve iletişim kurmayı reddetme gibi durumlar yer aldı. Buna rağmen yüzde 60’lık bir başarı oranına ulaştık.” şeklinde konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / SENANUR ERDOĞAN – Yerel Erzincan Türkiye Sağlık Eğitim Yerel”
GENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önce