DOLAR 34,1034 0.25%
EURO 38,1434 0.21%
ALTIN 2.860,591,12
BITCOIN 21665662.401%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ahşap oyuncak yapım ustası çocuklara uçurtma yapmayı öğretti
23 okunma

Ahşap oyuncak yapım ustası çocuklara uçurtma yapmayı öğretti

ABONE OL
Ağustos 24, 2024 08:49
Ahşap oyuncak yapım ustası çocuklara uçurtma yapmayı öğretti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ahşap oyuncak yapım ustası Haşim Süzme, Antalya’da 71 yıllık bir hayatın ardından çocukluğunun geçtiği Kastamonu’ya 60 yıl sonra geri döndü. Bu kez, çocuklara uçurtma yapmayı öğretmek için gelmişti.

Kastamonu Belediyesi ve Martı Uçurtma Kulübü, 24 Ağustos’ta düzenlenecek uçurtma şenliğine öncülük ederek, Oyuncak Kütüphanesi bahçesinde özel gereksinimli bireyler ve çocuklar için bir uçurtma atölyesi düzenledi.

Polis babasının görevinden dolayı çocukluğu Kastamonu’da geçen Süzme, ilkokul öğretmeninin tavsiyesi üzerine ahşaba ilgi duydu. Uçurtma ve oyuncak yapmayı da Kastamonu’da öğrenen Süzme, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “geleneksel el sanatları ustası” unvanını almaya hak kazandı.

Festival için yaklaşık 60 yıl sonra Kastamonu’ya gelen Süzme, AA muhabirine verdiği demeçte, Kastamonu’ya olan sevgisini dile getirdi. “İlkokul öğretmenimden çok şey öğrendim,” dedi Süzme. “Önce ahşaptan çakı, bıçak yapardım. Sonra öğretmenim bana trampet bagetleri yapmamı istedi. Zamanla kendimi geliştirdim. Tezgahlarda kızak yapılırdı, ben de kızak yapmayı öğrendim. O dönem Kastamonu’nun en güzel kızaklarını ben yapmaya başladım. Bu şekilde para kazanmaya başladım ve sanatımı geliştirdim.”

Süzme, Kastamonu’nun uçurtma kültürüne olan özel ilgisine dikkat çekti. “Kastamonu’da çok değerli uçurtma yapan ağabeyler vardı,” diye anlattı. “O dönem onlardan uçurtma yapmayı öğrendim. Kastamonu’da yapılan ilk şeylerden biri şehzade uçurtmalarıydı. Ülkemizin en değerli uçurtmaları burada yapılıyordu. Uçurtma ve ahşap oyuncak yapmayı burada öğrendim.”

Antalya’da ahşap oyuncak ve uçurtma ustalığı yapan Süzme, ahşap oyuncaklara olan tutkusunun kendisine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geleneksel el sanatları ustası unvanını getirdiğini söyledi. Kastamonu ile bağını hiç koparmadığını belirten Süzme, “Bir arkadaşımız sayesinde Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ile tanıştık. Özel bireylerimize oyuncaklar göndermeye başladım. Huriye ablamıza bir sözümüz vardı, gelip burada onlara uçurtma yapmak. Özel bireylerimizle uçurtma yaptık. Kastamonu’daki tüm çocuklara da uçurtma yapıyoruz. Yaklaşık 60 yıl sonra tekrar Kastamonu’ya geldiğim için çok mutluyum. Çocukluğumun geçtiği, uçurtma yapmayı, sanatı öğrendiğim şehre hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorum,” diye ekledi.

Etkinliğe katılan 7. sınıf öğrencisi Elif Nur Vahitoğlu, uçurtma yapmayı daha önce hiç bilmediğini söyledi. “Her şey için çok teşekkür ederim,” dedi. “Yaptığım uçurtmayı köyde uçurmayı düşünüyorum.” 8. sınıf öğrencisi Tuba Naz Demirci de uçurtma uçurmayı sevdiğini belirterek, “Burada çok eğlenceli vakit geçirdim. Bu etkinliği yapanlara çok teşekkür ediyorum,” diye konuştu.

Kastamonu Belediyesi Uçurtma Şenliği Kastamonu Antalya Sanat Kültür Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP