DOLAR 34,2456 0.14%
EURO 37,0090 0.68%
ALTIN 2.938,050,45
BITCOIN 25733440.9951%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:00

AKŞAMA KALAN SÜRE

Afyonkarahisar’daki Depremler ve Jeotermal Faaliyetler Arasındaki İlişki Araştırılıyor
15 okunma

Afyonkarahisar’daki Depremler ve Jeotermal Faaliyetler Arasındaki İlişki Araştırılıyor

ABONE OL
Kasım 4, 2024 09:44
Afyonkarahisar’daki Depremler ve Jeotermal Faaliyetler Arasındaki İlişki Araştırılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, jeotermal aktivitelerin depremleri tetikleme olasılığına dikkat çekti. Özkaymak, bazı bilimsel çalışmaların jeotermal santrallerin mikro depremlere yol açabileceğini gösterdiğini belirtti ve Afyonkarahisar’daki deprem aktivitelerinin jeotermal faaliyetler tarafından tetikleniyor olabileceği sorusunu gündeme getirdi.

13 Ekim’de Sinanpaşa ilçesinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem, Afyonkarahisar ve çevre illerde hissedildi. Depremin ardından sosyal medyada 7 ve üzerinde deprem olabileceğine dair iddialar yayıldı. AKÜ DUAM Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, depremlerin Gecek fayından kaynaklandığını ve bu fayın 1977 yılından beri aktif olduğunu açıkladı. Özkaymak, fayın tarihine bakıldığında 70-75’ten fazla küçük deprem meydana geldiğini ifade etti.

‘6.8 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR DEPREMLER MEYDANA GELEBİLİR’

Afyonkarahisar’da büyük bir deprem beklenen bir fay olmadığını belirten Özkaymak, bölgede yıkıcı deprem üretebilecek faylar bulunduğunu ve 6.8 büyüklüğüne kadar depremlerin meydana gelebileceğini söyledi. Özkaymak, bir fay üzerinde deprem beklentisi oluşturmak için deprem tekrarlama periyodunun ve son yıkıcı depremin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

‘DEPREM, JEOTERMAL AKTİVİTELER TARAFINDAN TETİKLENİYOR MU’

Afyonkarahisar’da 1970’lerden beri jeotermal faaliyetlerin başladığını hatırlatan Özkaymak, 1977’den bu yana depremlerin meydana geldiğini belirtti. Özkaymak, Gecek fayı üzerinde 1970’lerde başlayan jeotermal aktivitelerin 2010 yılından sonra yoğunlaştığını ve 1000 metre derinlikten sıcak su ve buhar çekilerek su enjekte edildiğini ifade etti. Özkaymak, bazı bilimsel çalışmaların jeotermal santrallerin mikro depremlere yol açtığını gösterdiğini belirterek Afyonkarahisar’daki deprem aktivitelerinin jeotermal faaliyetler tarafından tetikleniyor olabileceğini inceleme konusu olarak sundu.

Türkiye’nin jeotermal potansiyeli açısından dünyadaki en önemli 7 ülke arasında yer aldığını ifade eden Özkaymak, Afyonkarahisar, Aydın, Salihli, Manisa ve Doğu Anadolu bölgesinin de içinde bulunduğu Akşehir- Simav fay sistemi içerisinde, özellikle Simav bölgesinde çok sayıda jeotermal alan olduğunu belirtti. Özkaymak, bu bölgelerde jeotermal faaliyetlerin yürütüldüğünü ve sismometre kurulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Kocatepe Üniversitesi İnceleme Deprem Güncel Sağlık Çevre Yaşam Afyon”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP