DOLAR 34,2548 0.07%
EURO 37,2219 -0.03%
ALTIN 3.010,970,53
BITCOIN 23357660.06936%
İstanbul
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Afyonkarahisar’da Kayıp Şehir Puruşhanda Kazısında Önemli Buluntular
3 okunma

Afyonkarahisar’da Kayıp Şehir Puruşhanda Kazısında Önemli Buluntular

ABONE OL
Ekim 21, 2024 11:47
Afyonkarahisar’da Kayıp Şehir Puruşhanda Kazısında Önemli Buluntular
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde bulunan Üçhöyük’te yapılan kazılarda, kayıp şehir Puruşhanda’ya ait olabilecek önemli buluntulara rastlandı. Bu buluntular arasında bir tahıl silosu ve iki farklı mühür baskısı bulunuyor. Mühürlerden biri çift başlı kartal figürü taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla kazı statüsüne alınan Üçhöyük’teki çalışmalar, Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak liderliğinde 2020’den beri devam ediyor.

Afyonkarahisar Valiliği, Selçuk Üniversitesi, Bolvadin Kaymakamlığı ve belediyesinin desteğiyle yürütülen kazılarda daha önce ticari mühürler, tekstil ürünleri, seramik kalıntılar ve duvar parçaları bulunmuştu.

Bu yılki kazılarda, tahrip olmuş bir tahıl silosu ve iki farklı mühür damgası keşfedildi. Silonun büyük küplerden oluştuğu ve tahıl saklama amacıyla kullanılmış olabileceği düşünülüyor.

“Bu buluntular, Üçhöyük’ün tarımsal bir merkez olduğunu gösteriyor.” diye belirtti Prof. Dr. Koçak. “Bu silo, bu alanın kamusal bir yer olduğunu düşündürüyor. Daha önceki yıllarda da üretimle ilgili buluntulara rastlamıştık.”

Prof. Dr. Koçak, silo ve mühürlerin Üçhöyük yerleşiminin idari bir merkez olduğuna dair kanıtlar sunduğunu söyledi. “Bu buluntular, Üçhöyük’ün gücünü, durumunu ve konumunu gösteriyor. Milattan önce 1600 -1700 yıllarında Anadolu’da büyük bir kent olduğunu gösteriyor. Bulduğumuz damga mühür baskısı örneği, pitosun çevresinde veya kapanmasında kullanılmış. Bu ilginç bir örnek. Üzerinde çift başlı kartal motifi var.”

Prof. Dr. Koçak, bu yılki kazılarda Japon bilim insanlarının da yer aldığını ve onların proje kapsamında 2025’te öğrencileriyle Bolvadin’e gelerek bölgede uzun süreli bir çalışma yapmayı planladıklarını belirtti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yusuf Altın ise Afyonkarahisar’da keşfedilmeyi bekleyen birçok ören yeri ve höyük bulunduğunu ifade etti. “Bu küplerin içerisinden kumlaşmış topraklar çıkıyor. Üzerlerinde bilimsel çalışmalar devam ediyor. Eğer Üçhöyük’teki kazıda yazılı bir belge veya tablet bulunursa, buranın Puruşhanda Krallığı olabileceği yönünde bilimsel değerlendirmeler yapılacaktır. Bu verilere ulaşırsak, Afyonkarahisar’ın dünyada büyük bir ses getireceğine inanıyoruz.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Yerel Haberler Kültür Sanat Bolvadin Güncel Kültür Emlak Japon

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.