DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 21586162.62571%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

16:02

İKİNDİYE KALAN SÜRE

AFYONKARAHİSAR Mansur Yavaş: İnsanları tarıma yönlendirirken en iyi bildikleri işi yaparak para kazanmalarını sağlıyoruz
5 okunma

AFYONKARAHİSAR Mansur Yavaş: İnsanları tarıma yönlendirirken en iyi bildikleri işi yaparak para kazanmalarını sağlıyoruz

ABONE OL
Ekim 12, 2024 08:57
AFYONKARAHİSAR Mansur Yavaş: İnsanları tarıma yönlendirirken en iyi bildikleri işi yaparak para kazanmalarını sağlıyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’da çiftçilere 1 milyar lira destek sağladıklarını vurgulayarak, “Ankara’da insanları yeniden tarıma yönlendirerek yeni bir bilgi aktarmıyoruz. En iyi bildikleri işi yaparak gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Onlar kazanırken biz de gelecek nesillerin gıda güvenliğini garanti altına alıyoruz” dedi.

Başkan Yavaş, bir dizi ziyaret için Afyonkarahisar’a geldi. İlk olarak Belediye Başkanı Burcu Köksal’ı makamında ziyaret etti. Daha sonra partisinin il başkanlığına geçerek İl Başkanı Faruk Duha Erhan ile görüştü. Cuma namazını kıldıktan sonra Zafer Meydanı’nda halkla buluştu. Zafer Müzesi’ni ziyaret ederek Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan savaş ekipmanlarını ve diğer eserleri inceledi. Yavaş ve beraberindeki protokol üyeleri Zafer Müzesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

‘AFYONKARAHİSAR MİLLİ MÜCADELE ROTASI’NIN ÖNEMLİ BİR MERKEZİ’

Başkan Yavaş, Tarihi Kentler Birliği Başkanı olarak Milli Mücadele Rotası’nı oluşturduklarını ve bu rotanın en önemli merkezlerinden birinin Afyonkarahisar olduğunu belirtti. Başkan Yavaş, “Ankara’ya, Anıtkabir’e sadece Ege’den yılda 3-4 milyon turist geliyor. Bu turistlerin Milli Mücadele Rotası üzerinden Afyonkarahisar, Sivrihisar ve Polatlı’dan geçerek Ankara’ya gelmelerini ve Cumhuriyetimizin kurulduğu yerleri birebir görmelerini sağlayacağız. Bu, elbette Afyonkarahisar için de çok önemli olacak. Çünkü çarşıda gezerken Afyon dışından gelen birçok misafir gördüm. Bu rotanın oluşturulması, buraya gelen turist sayısını 10-20 kat artıracaktır. Bu hem atalarımızın Cumhuriyetimizi emanet eden insanların eserlerini görmek, hem Afyonkarahisar’ın kültürünü tanımak hem de gelir sağlamak açısından önemlidir” dedi.

‘TARIM STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR’

Tarıma büyük destek verdiklerini vurgulayan Başkan Yavaş, “Bir şehrin kalkınması için üretim yapması şart. Üretim için de hükümetin destek vermesi gerekiyor. Son 20-30-40 yıldır tarım ve hayvancılıkta uygulanan politikalar insanların tarımı bırakmasına neden oldu. Köy okullarının kapatılması nedeniyle herkes şehir merkezlerine göç etti. Üstelik en iyi bildikleri işi yapıp, tarımla uğraşıp para kazanmak varken, bilmedikleri işlerde asgari ücretle çalışmak zorunda kaldılar. Ankara’nın %3’ü beton binalarla dolu, %97’si boş ve %50’si tarıma uygun. 5,5 yıldır verdiğimiz desteklerle, 3 yıl önce Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte bir tarım kurultayı düzenlemiştik. 600 milyon liralık desteğimiz karşılığında çiftçilerimiz 4,5-5 milyar lira gelir elde etmişti. Bugün itibarıyla Ankara’da çiftçilere sağladığımız destek 1 milyar liraya ulaştı. Yarın bir gün tarımı desteklemezsek, dışarıdan çok daha yüksek bedellerle ürün almak zorunda kalacağız. Tarım stratejik bir sektördür” dedi.

‘TÜRKİYE, ESKİDEN KENDİNE YETEN BİR ÜLKEYDİ’

Pandemi döneminde Ukrayna ve Rusya’nın Türkiye’ye buğday göndermediğini hatırlatan Başkan Yavaş, şunları ekledi:

“Halbuki Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülkeydi. Niye bu duruma geldik? İşte bu politikalar yüzünden, bu nedenle biz bu destekleri veriyoruz. Ankara’da tüm çiftçilerimize aynı sistemleri kuracağız. Uydudan takip ediyoruz, tarlalarında bir problem varsa cep telefonlarına mesaj gidiyor. Neyi ne zaman yapacakları mesajla bildiriliyor. Alım garantileri sağlıyoruz, mazot, tohum, fide ve belediyemizde ürettiğimiz sıvı gübreyi ücretsiz olarak veriyoruz. Yeter ki siz üretin. Onlar bizim için üretiyorlar ve elbette para kazanacaklar. Afyon’da 600 bin ton buğday ve arpa üretimi olduğunu öğrendim. Bu rakamı 1 milyon tona çıkarmamız lazım. Çünkü kapasite uygun ve insanlar zaten en iyi bildikleri işi yapıyor. Biz Ankara’da insanları yeniden tarıma yönlendirirken yeni bir şey öğretmiyoruz, en iyi bildikleri işi yaparak para kazanmalarını sağlıyoruz. Onlar para kazanırken biz de torunlarımızın gıda güvenliğini garanti ediyoruz.”

Başkan Yavaş meydanda yaptığı konuşmanın ardından Afyonkarahisar Belediyesi’nin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde personelle öğle yemeğinde buluştu. Kendi tabldotunu alarak masaya geçen Başkan Yavaş, personelle birlikte yemek yedi. Son olarak Afyonkarahisar Belediyesi’nin kendi arazisine buğday ve arpa ekimi yapacağı programa katılan Mansur Yavaş, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ile birlikte araziye tohum serpti. Başkan Köksal ile tarım makinesinde gazetecilere poz veren Başkan Mansur Yavaş sonrasında kentten ayrıldı.

HABER- KAMERA: Ali Fuat Güçlüer

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Mansur Yavaş Politika Ekonomi Ankara Tarım Afyon

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.