DOLAR 34,1148 0.28%
EURO 38,1319 0.19%
ALTIN 2.870,701,48
BITCOIN 21623261.01757%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:29

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Afrika’da Deniz Kabukları Uzun Yıllar Ödeme Aracı Olarak Kullanıldı
16 okunma

Afrika’da Deniz Kabukları Uzun Yıllar Ödeme Aracı Olarak Kullanıldı

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 10:48
Afrika’da Deniz Kabukları Uzun Yıllar Ödeme Aracı Olarak Kullanıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afrika’da, “cauri” olarak bilinen küçük deniz salyangozlarının kabukları, benzersizlikleri nedeniyle uzun yıllar boyunca para birimi olarak kullanılmıştır. Taklit edilemezlikleri, onları takas sisteminin yetersiz kaldığı bir dönemde değerli bir ödeme aracı haline getirmiştir.

Afrika kıtası, dünya genelinde olduğu gibi, deniz kabuklarını asırlarca para olarak kullanmıştır. Bu kullanımın 13. yüzyılda başladığı tahmin ediliyor ve 19. yüzyılın sonlarına kadar devam etmiştir.

Sağlam, taklit edilemez ve taşınabilir olmaları nedeniyle deniz kabukları, Afrika’da yüzyıllar boyunca alışverişlerde kullanılmıştır. Hala güç ve saygınlığın sembolleri olarak kabul edilirler.

Para birimi olarak kullanılmadan önce, deniz kabukları süs eşyası, takı ve değerli taş olarak kullanılıyordu. Parlaklıkları, desenleri, uzunlukları, yaşları ve kaliteleri gibi özellikler, ticari değerlerini belirliyordu.

Amerikan doları gibi, deniz kabukları da Afrika’da kabileler, topluluklar ve kraliyetler arasında ticaretin yapılmasını sağlıyordu. Gana’daki ulusal para birimi, kendi dillerinde “deniz kabuğu” anlamına gelen “cedi” olarak adlandırılıyor. Bazı Afrika ülkesi banknotlarında da deniz kabukları resmedilmiştir.

Geçmişte, bir köle 100.000 deniz kabuğuna satılıyordu.

Kamerunlu antika satıcısı Aboubakar Njiemoun, Afrika topluluklarının çoğunda takas sisteminden sonra deniz kabuklarının para olarak kullanıldığını belirtti.

Topluluklar arasındaki ilişkilerin ve ticaretin gelişmesiyle takas sistemi yetersiz kalmış ve cauri’nin ortaya çıkışını sağlamıştır. Njiemoun, “Takas yöntemiyle sadece malınızı değiştirebiliyordunuz. Örneğin, palm yağınız varsa ve tuza ihtiyacınız varsa, tuza sahip olan kişi palm yağına ihtiyaç duyana kadar beklemeniz gerekiyordu. Bu, ticaretin önündeki en büyük engeldi. Böylece Afrikalılar, ilk para olarak cauri adı verilen deniz kabuklarını kullanmaya başladılar.” dedi.

Njiemoun, gruplandırılmış deniz kabuklarının 40 tanesinin ipe, 2.000 tanesinin halata geçirilerek, 20.000 tanesinin ise torbaya konularak Afrika ticaretinde ödeme amacıyla kullanıldığını belirtti. “18. yüzyılda bir köle yaklaşık 100.000 deniz kabuğuna satılıyordu.” dedi.

Deniz kabuklarının Afrika’nın her bölgesinde ve her toplumunda farklı dillerle adlandırıldığını belirten Njiemoun, Avrupalı misyonerlerin gelmesiyle Afrika toplumlarının teker teker bakır para kullanmaya başladığını söyledi.

Njiemoun, deniz kabuklarının para olarak değerini kaybettiğini ancak Afrika toplumlarında mistik değerinin hala muhafaza edildiğini vurguladı. “Afrika’da eğer toprak almak istiyorsanız, ödeyeceğiniz güncel paranın üzerine deniz kabuğu koyarak atalarınızın yaptığınız ticarete onay verdiğini göstermek gelenektir.” dedi.

Deniz kabuklarının aynı zamanda birçok ritüel ve geleneksel ayinlerde kullanıldığını belirten Njiemoun, Afrika’da birçok etnik grubun ritüelinde inanışa göre “öldükten sonra ölüm nehrini geçip ölüler dünyasına girebilmek” için 20 deniz kabuğunun ödenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ekonomi Afrika Kültür Finans Kültür Sanat Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP