Adıyaman’ın tarihi Oturakçı Pazarı, her hafta tespih tutkunlarını ve satıcılarını bir araya getiren bir buluşma noktasıdır.
Şanlıurfa, Elazığ, Adana ve Mersin gibi illerden gelen satıcılar, kehribar, kaplan gözü, abanoz ve Oltu taşı gibi malzemelerden yapılmış tespihlerini pazar günü Adıyaman’da sergiler.
Oturakçı Pazarı, tespih ustalarının el emeği göz nuru ürünlerini sergiledikleri ve günün ilk ışıklarıyla renkli ve desenli tespihleri tezgahlara dizdikleri bir yerdir.
Adnan Bağdiken, 10 yıldır tespih işiyle uğraşan bir satıcıdır ve Şanlıurfa’dan Adıyaman’a gelerek tespihlerini satmaktadır.
Emekli olduktan sonra hobi olarak bu işe başladığını belirten Bağdiken, “Gaziantep, Adana, Mersin ve Diyarbakır gibi illeri gezip, eski malzemeler arıyorum. Takas yapıyor ve satın alıyorum. Eski malzemelere daha çok talep var. Gençler yeni malzemelere, orta yaşlı insanlar ise Osmanlı dönemine ait eski malzemelere ilgi gösteriyor.” diyor.
Ziyaretçilere yıllardır eski tespihler satan usta Ziya Ateş, “Benim asıl mesleğim fırıncılıktı, ancak el bileğimdeki rahatsızlık nedeniyle bıraktım ve tespih işine başladım. 17 yıldır Adıyaman’da bu işi yapıyorum. Artık ticaret değil, daha çok hobi oldu. Burada satılan tespihlerin fiyatları 10 bin ile 100 bin lira arasında değişiyor. Çok değerli tespihlerimiz var.” diye konuşuyor.
Oturakçı Pazarı’nda çay ocağı işleten Zeynal Hazar, depremlerden sonra ara verilen pazarın eski canlılığına kavuştuğunu söylüyor.
Hazar, “Pazar günü burada yoğunluk yaşanıyor. Burası tespih meraklıları için bir buluşma noktası. İnsanlar gelerek tespihlerini çekerek stres atıyorlar ve tespih takası yapıyorlar. Buradaki tespihler genellikle eski malzemeden yapılmış. Depremlerden sonra ara verildi ama şimdi tekrar yoğunluk başladı.” diyor.
Kaynak: AA / Orhan Pehlül – Kültür Sanat Yerel Haberler Kültür Sanat Türkiye Kültür Yaşam Pazar”
GENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önce