Adalet Bakanlığı, hakim ve savcı yardımcısı alımı için sınav ilanını yayınladı. İlanda başvuru şartları, sınav tarihi ve diğer önemli bilgiler yer alıyor.
ADALET BAKANLIĞI 1.000 HAKİM VE SAVCI YARDIMCISI ALIMI: DETAYLAR
Başvurular 6-13 Kasım 2024 tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sitesi (https://ais.osym.gov.tr) veya mobil uygulaması aracılığıyla yapılabilir. Başvuru sahipleri, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifrelerini kullanarak başvurularını tamamlayacak ve sınav ücretini yatıracaklar. Dileyenler ayrıca Başvuru Merkezlerine de başvurabilir.
Hakim ve savcı yardımcılığı sınavı bu yıl ÖSYM tarafından 21-22 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Sınavı kazanan ve mülakat aşamasını başarıyla tamamlayan adaylar, mesleğe kabul edilmeden önce Türkiye Adalet Akademisinde bir yıllık eğitim alacaklar.
ADALET BAKANLIĞI 1.000 HAKİM VE SAVCI YARDIMCISI SINAV MERKEZLERİ
Sınavlar aşağıdaki şehirlerde düzenlenecek:
- 010 ADANA
- 062 ANKARA/ÇANKAYA
- 067 ANKARA-YENİMAHALLE
- 210 DİYARBAKIR
- 250 ERZURUM
- 341 İSTANBUL-1 (KADIKÖY, MALTEPE, ATAŞEHİR)
- 343 İSTANBUL-3 (BEYOĞLU/ŞİŞLİ/BEŞİKTAŞ/KAĞITHANE/SARIYER)
- 352 İZMİR/1 (KARŞIYAKA/BORNOVA/ÇİĞLİ)
- 420 KONYA
- 610 TRABZON
BAŞVURU ŞARTLARI
Adayların aşağıdaki şartları sağlamaları gerekiyor:
- Türk vatandaşı olmak
- Adli yargı hâkim ve savcı yardımcılığı ile idari yargı hâkim yardımcılığı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak (doğum tarihi 01.01.1989 ve daha sonra olanlar başvurabilir). Avukatlık mesleğinden alınacak adlî yargı hâkim ve savcı yardımcılığı için, yazılı yarışma sınav tarihi itibariyle avukatlık mesleğinde fiilen en az üç yıl çalışmış olmak ve yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olmak (doğum tarihi 01.01.1979 ve daha sonra olanlar başvurabilir).
- Adlî yargı – Avukatlık adlî yargı hakim ve savcı yardımcıları için: hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak. İdarî yargı hâkim yardımcıları için: Hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak; hukuk fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından, her dönemde alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere, hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak.
- Hukuk fakültesi mezunu olup 24/10/2019 tarihinden sonra yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31/3/2024 tarihinden sonra mezun olanların, adli yargı hâkim ve savcı yardımcılğı ile idari yargı hâkim yardımcılığı sınavlarına başvurabilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavından (HMGS) en az yetmiş puan almış olmak. Hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yükseköğretim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarına 24/10/2019 tarihinden sonra kayıt yaptıranlardan 31/3/2024 tarihinden sonra mezun olanların, idari yargı hâkim yardımcılığı sınavına başvurabilmeleri için İdari Yargı Ön Sınavından (İYÖS) en az yetmiş puan almış olmak. Adli yargı hâkim ve savcı yardımcılğı ile idari yargı hâkim yardımcılığı sınavlarına başvuracaklardan HMGS ve İYÖS’ten en az yetmiş puan almış olmaları gerekenler için HMGS/İYÖS sınav tarihi itibarıyla (29 Eylül 2024 tarihi itibarıyla) mezun olmuş olmak.
- Kamu haklarından yasaklı olmamak
- Askerlik durumu itibarıyla askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak
- Hâkimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya engelliliği bulunmamak
- Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak
- Hâkimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak
Osman DEMİR Haberler.com – Gündem Soğuk Haber Politika Eğitim Hukuk Hakim”