DOLAR 34,1550 0.16%
EURO 38,0422 -0.15%
ALTIN 2.882,950,29
BITCOIN 21597820.87893%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:25

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi Avrupa Miras Günleri’nde Ziyaretçilerini Ağırladı
6 okunma

Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi Avrupa Miras Günleri’nde Ziyaretçilerini Ağırladı

ABONE OL
Eylül 23, 2024 07:48
Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi Avrupa Miras Günleri’nde Ziyaretçilerini Ağırladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’da düzenlenen Avrupa Miras Günleri kapsamında, önemli tarihi mekanlardan biri olan Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi de ziyaretçilere kapılarını açtı.

1920-1923 yılları arasında Kurtuluş Savaşı’nda subay yetiştirmek amacıyla kullanılan köşk, günümüzde Milli Mücadele’nin önemli anlarını sergileyen bir müze olarak hizmet veriyor.

Abidin Paşa, Ankara’nın valisi olduğu dönemde, 1886-1894 yılları arasında şehre önemli hizmetler sağlayan bir isimdi. Kendisi tarafından yaptırılan köşk, İstanbul’un işgali sonrasında Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Harp Okulu ve Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerine tahsis edildi.

1 Temmuz 1920’de resmi olarak “Sınıf-ı Muhtelife Zabit Namzetleri Talimgahı” adıyla açılan köşk, Milli Mücadele Dönemi’nde subay yetiştirmek için kullanıldı. Açılış törenine Mustafa Kemal Paşa ile Fevzi Çakmak, Refet Bele ve Kazım İnanç paşalar da katıldı.

Köşkte eğitim gören subaylar, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz’da önemli rol oynadılar. Maalesef çoğu şehit oldu.

Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi, Abidin Paşa’nın hayatı ve köşkte eğitim alan harbiyelilerin anıları ile ilgili belge, bilgi ve fotoğraflar sunuyor. Ayrıca Atatürk’ün kendi sesinden 10. Yıl Nutku’nu okuduğu yapay zeka destekli bir video ve Kurtuluş Savaşı’nı canlandıran videolar da sergileniyor.

Müze sorumlusu Çağdaş Karaahmet, müzenin 9 ay önce açıldığını ve ziyaretçilerin ilgisinin yoğun olduğunu belirtiyor. Ziyaretçiler, müze uzmanları Can Hergül ve Büşra Akbaş tarafından rehberlik ediliyor.

Köşkten mezun olan bin 500 subayın cephelere sevk edildiğini söyleyen Karaahmet, 1923’te “Mektebi Harbiye” olarak adlandırılan köşkün, 17 Eylül 1923’te İstanbul Pangaltı’ya taşındığını ve farklı alanlarda hizmet vermeye devam ettiğini anlatıyor.

Çankaya Belediyesince satın alınan köşk, bu yıl müzeye dönüştürüldü. İki katlı müzede ziyaretçilere Milli Mücadele hakkında interaktif duvarlar, yapay zeka destekli uygulamalar ve çocuklar için özel bir eğitim alanı sunuluyor.

Müzede Milli Mücadele sürecinin temel taşı olan kongrelerin orijinal karar metinleri, harbiyelilerin odaları ve subaylar hakkında ayrıntılı bilgiler de yer alıyor.

Ziyaretçiler, aynalı odada Milli Mücadele kahramanlarının fotoğraflarını, Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan silahlardan örnekleri görebiliyor ve Atatürk’ün yapay zeka destekli videosunu izleyebiliyorlar.

Müzeyi ziyaret eden Şükriye Kılıç, Abidin Paşa Köşkü’nün dijital müzelerin önemli bir örneği olduğunu ve özellikle Atatürk’ün yapay zeka ile canlandırılmasının kendisini çok duygulandırdığını ifade ediyor.

Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi, pazartesi günleri hariç 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Kültür Sanat Abidin Paşa Teknoloji ankara Kültür Sanat Miras

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP