DOLAR 34,2105 -0.04%
EURO 37,5691 0.22%
ALTIN 2.878,600,33
BITCOIN 2086655-1.84671%
İstanbul
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:05

İKİNDİYE KALAN SÜRE

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi, Çin'e karşı 'NATO benzeri' bir ittifak kurulmasını önerdi | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • ABD'nin Tokyo Büyükelçisi, Çin'e karşı 'NATO benzeri' bir ittifak kurulmasını önerdi | Dış Haberler
10 okunma

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi, Çin'e karşı 'NATO benzeri' bir ittifak kurulmasını önerdi | Dış Haberler

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel, ABD ve müttefiklerinin, Çin'e ekonomik anlamda karşı koymak amacıyla "NATO benzeri" bir ittifak kurmasını önerdi.

ABONE OL
Ekim 10, 2024 08:45
ABD'nin Tokyo Büyükelçisi, Çin'e karşı 'NATO benzeri' bir ittifak kurulmasını önerdi | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine yazdığı makalede Emanuel, Çin’in ekonomik baskılarını püskürtmek için bir ittifak kurulmasının gerekliliğini savundu. Bu ittifakın, ortak bir duruş sergileyerek Çin’e karşı koymayı amaçladığını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Hint-Pasifik bölgesinde çok taraflı güvenlik ortaklıklarını güçlendirmesine yönelik stratejisinin işe yaradığını söyleyen Emanuel, bu çabalara ek olarak ekonomik önlemlerin de alınması gerektiğini vurguladı. Bu konuda “NATO benzeri” bir ticaret ve savunma ittifakının kurulmasının önemini vurguladı. Emanuel’e göre, benzer düşünce yapısına sahip ülkelerin daha yakın bir iş birliği içinde olmaları gerekiyor.

Emanuel, ittifakın etkili olabilmesi için Kuzey Atlantik Antlaşması’nda yer alan ve bir üye ülkenin saldırıya uğraması halinde diğer üye ülkelerin yardım etme yükümlülüğünü düzenleyen bir maddeye benzer bir maddeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çin’in Covid-19 salgını sonrası uyguladığı yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalan Avustralya’nın, müttefiklerinin desteğiyle Çin’e olan ekonomik bağımlılığını azalttığını örnek olarak gösterdi.

Ekim ayında seçilen Japonya Başbakanı İşiba Şigeru da yaptığı konuşmada, Asya’da “NATO benzeri bir ittifak” kurulması önerisinde bulunmuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP