DOLAR 34,2922 0.01%
EURO 37,1150 0.23%
ALTIN 3.011,12-0,59
BITCOIN 23549612.41136%
İstanbul
17°

AÇIK

15:44

İKİNDİYE KALAN SÜRE

ABD'de tarihi seçim! Anketlerde kim önde? | Dış Haberler
9 okunma

ABD'de tarihi seçim! Anketlerde kim önde? | Dış Haberler

ABD ilk kadın başkanını mı seçecek, yoksa ikinci bir Donald Trump dönemine evet mi diyecek? 5 Kasım'da gerçekleşecek seçime sayılı gün kala anketler başa baş gidiyor. Ulusal anketlerde Harris ufak farkla önde görünse de, salıncak eyaletlerde Trump az farkla önde. Cinsiyet farkının da seçimlerde etkili olabileceği öne sürüldü. BBC'de yer alan habere göre, Donald Trump erkek seçmenler arasında, Kamala Harris kadın seçmenler arasında seçimi farkla götürüyor.

ABONE OL
Ekim 28, 2024 07:45
ABD'de tarihi seçim! Anketlerde kim önde? | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’de 5 Kasım’da milyonlarca vatandaş oy kullanacak ve bir sonraki başkanlarını seçecek. Bu seçim, 2020’nin rövanşı olacak gibi görünüyordu ancak Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi ve Kamala Harris’i desteklemesiyle dengeler değişti. Dünya gözlerinin çevrildiği bu seçimde ABD tarihinin ilk kadın başkanını mı seçecek yoksa ikinci bir Donald Trump dönemi mi yaşanacak, işte merak edilen soru.

ULUSAL ANKETLERDE DURUM NE?

Harris, yarışa katıldığından beri ulusal anketlerde Trump’ı küçük bir farkla geride bırakıyor. İlk haftalarda anketlerde hızlı yükseliş gösteren Harris, Ağustos sonuna doğru yaklaşık dört puanlık bir fark yakaladı.

Trump ve Harris, 10 Eylül’de canlı yayında karşı karşıya geldi. 70 milyondan fazla kişinin izlediği bu münazara sonrasında anketler nispeten sabit kaldı. Son günlerde ise aralarındaki fark daraldı. ABC News’e göre, Harris anketlerde yüzde 48.1, Trump ise yüzde 46.7’de.

SALINCAK EYALET ANKETLERİNDE KİM ÖNDE?

Harris ülke çapında anketlerde önde olsa da Amerikan başkanlık seçim sisteminde en fazla delege alan aday kazanıyor. Bu nedenle “salıncak eyaletlerdeki” sonuçlar büyük önem taşıyor. Anket ortalamalarına göre, hiçbir adayın salıncak eyaletlerde belirleyici bir üstünlüğü bulunmuyor.

Arizona, Georgia, Nevada ve Kuzey Carolina’da liderlik birkaç kez el değiştirdi ancak Trump şu anda bu eyaletlerde küçük bir farkla önde. Diğer üç eyalette – Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin – Harris Ağustos başından beri önde gidiyordu ancak son günlerde anketler daraldı ve Trump şimdi Pennsylvania’da çok az bir farkla önde.

Demokratların kalesi olan bu üç eyalet, 2016’da Trump’ın kazanmasıyla kırmızıya dönmüştü. Biden bu eyaletleri 2020’de geri almıştı ve Harris’in de aynı başarıyı elde etmesi seçimi kazanması için önemli bir avantaj sağlayacak.

CİNSİYET FARKI ETKİLİ OLABİLİR

BBC’ye göre, Donald Trump erkek seçmenler arasında, Kamala Harris ise kadın seçmenler arasında daha güçlü görünüyor. Trump’ın konuşmalarında sıkça “erkekliğine” vurgu yaptığı biliniyor. New York Times anketine göre, Trump erkek seçmenlerde yüzde 14, Harris ise kadın seçmenlerde yüzde 12 önde.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP